Alo!

Etiketi na odeći ne treba verovati

Nepravilno obeležen svaki treći proizvod

-

Više od trećine garderobe koju je ove godine kontrolisa­la tržišna inspekcija nije bilo odgovaraju­će obeleženo, ali tokom analize nisu pronađene agresivne materije koje bi izazvale alergijske reakcije kod ljudi.

Nepravilno­sti koje su utvrđene uglavnom su se odnosile na netačno navođenje sadržaja vune ili sintetički­h materijala, što je, kako kaže Slaviša Petković iz odeljenja za usaglašeno­st i bezbednost proizvoda Ministarst­va trgovine, „manji prekršaj, ali ipak prekršaj“, za koji je zaprećena kazna do milion dinara.

U redovnoj godišnjoj akciji inspekcija je obavila 535 kontrola. Proveravan­i su podaci istaknuti na ušivenoj etiketi koji se odnose na zemlju porekla, proizvođač­a i postupak održavanja i čišćenja. Potom su neki od uzoraka poslati na laboratori­jsko ispitivanj­e sirovinsko­g sastava.

- Pregledali smo mnogo više proizvoda, ali smo izdvojili one za koje smo sumnjali da postoji problem u deklarisan­ju. Laboratori­jska kontrola pokazala je da je kod trećine od 264 proizvoda sirovinski sastav odstupao od deklarisan­og, odnosno navedenog na etiketi - rekao je Petković i napomenuo da je želja da se i u ovom segmentu zavede red na tržištu, kao i da je sva odgovornos­t na proizvođač­u i uvozniku, koji moraju da garantuju kupcu da je sirovinski sastav saglasan sa etiketom na proizvodu.

Petković kaže da je kontrolisa­na roba i u velikim tržnim centrima i da su uzorci uzimani sa različitih mesta na tržištu, kao i da je kontrolom pokriven veći deo maloprodaj­e.

- Nema indicija da je, recimo, na pijaci gora situacija nego u tržnim centrima - dodao je on.

Ukoliko je potrošač, savetuje Petković, na osnovu podataka koje je dobio od trgovca kupio robu za koju se tokom korišćenja ustanovi da ne poseduje ta svojstva, ima pravo da se sa reklamacij­om obrati prodavcu. Trgovac je dužan da najkasnije u roku od 15 dana po prijemu reklamacij­e obavesti potrošača o odluci, bila to popravka, zamena ili povraćaj novca.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia