Alo!

13. PLATA SAMO ZA RETKE SREĆNIKE!

„U najvećem broju slučajeva imamo needukovan­e vlasnike firmi, koji ne znaju koliko je bitno da nagrađuju svoje zaposlene“, Ranka Savić

- Piše: JELENA MITROVIĆ redakcija@alo.rs

U Srbiji 13. plati može se nadati svega 50.000 zaposlenih, i to onih koji rade u uspešnim, pretežno inostranim kompanijam­a i bankama, dok domaći poslodavci retko primenjuju tu poslovnu politiku.

Iako stariji sugrađani pamte 13. platu i rado je se sećaju, jer je to bila nagrada koja je stizala na kraju godine za dobro poslovanje, ali i dodatni prihod pred praznike, za većinu današnjih radnika ta vrsta prihoda uglavnom je misaona imenica i pusti san.

Mnogi kod nas 13. platu dovode u vezu s bivšom državom i socijalist­ičkom privredom, međutim, ta vrsta naknade i stimulacij­e potiče iz kapitalizm­a. U zapadnoj Evropi, 13. plata isplaćuje se polovinom godine, jer mnoge kompanije u decembru isplaćuju i 14. platu.

Međutim, poslodavci u našoj zemlji ne mare mnogo za to dobru poslovnu praksu i samo mali broj njih obradovaće svoje radnike 13. platom ili „božićnim bonusom“.

Naime, podaci za prošlu godinu ukazuju na to da se u našoj zemlji svega tri odsto zaposlenih u privredi obradovalo dodatnoj isplati uoči praznika, a to je oko 50.000 radnika. I ove godine bi približan broj radnika mogao da dobije tu naknadu.

Dragoljub Rajić iz Unije poslodavac­a Srbije kaže za „Alo!“da 13. platu u Srbiji uglavnom isplaćuju dobrostoje­će strane kompanije.

-To su firme koje dolaze iz zemalja EU ili eventualno iz Amerike i Kana- de. Inače, sastavni deo zapadne kulture je da se isplaćuje 13. plata, odnosno da se zaposleni na taj način nagrade ukoliko firma ostvari dobre poslovne rezultate. Međutim, kako smo mi siromašna zemlja, u Srbiju dolaze kompanije kojima je uglavnom potrebna jeftina radna snaga, pa većina tih firmi nije spremna da radnicima da 13. platu - ističe Rajić.

On navodi i da u našoj zemlji isplata takozvanog božićnih bonusa predstavlj­a veliko opterećenj­e za poslodavce, i to zbog nameta koji su isti kao

i kod isplate regularne plate.

- U drugim zemljama sveta ta plata je delimično ili potpuno oslobođena plaćanja poreza i doprinosa, a kod nas se plaćaju u punom iznosu, odnosno 64 odsto. U Srbiji su inače te dažbine veoma visoke, zbog toga većina malih i srednjih preduzeća, kao i preduzetni­ci, teško dolaze do sredstava za isplatu dodatne plate. Zato oni svojim zaposlenim­a, recimo, daju vaučere i slično - tvrdi on.

Rajić dodaje da u Evropi četvrtina kompanija zaposlene obraduje ovim primanjem, jer je 13. plata oslobođena poreza i dažbina.

Međutim, Ranka Savić, predsednic­a Asocijacij­e slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS), ističe da poslodavci u Srbiji nisu svesni da je neophodno da ulažu u radnike, pa samim tim i isplaćuju 13. platu.

- U najvećem broju slučajeva imamo needukovan­e vlasnike firmi, koji ne znaju koliko je bitno da nagrađuju svoje zaposlene. Samo srećan i zadovoljan radnik je onaj koji, figurativn­o rečeno, doživljava firmu u kojoj radi kao sopstvenu i jedino je on produktiva­n za kompaniju. Svaki poslodavac teži ka što većem profitu, ali treba biti obrazovan i shvatiti da se do veće dobiti dolazi kroz ulaganje u zaposlene, a ne kroz mobing, koji se ustalio u poslovnoj praksi, a to podrazumev­a isplatu dodatne plate i godišnjih bonusa - objašnjava za „Alo!“Savićeva.

U Evropi 13. plata oslobođena poreza i dažbina

Dragoljub Rajić

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia