Alo!

Srbije nema bez Kosova!

-

Podela Kosova i nove granice, o čemu neki govore, za Srpsku pravoslavn­u crkvu, ali i za većinu stanovništ­va, nisu prihvatlji­vo rešenje - Srbija bez Kosova i Metohije nije Srbija, izjavio je patrijarh srpski Irinej u intervjuu za rusku agenciju „RIA novosti“.

- Kao čovek, kada mu izvade srce - on više nije živ čovek - rekao je patrijarh tokom svoje posete Moskvi.

On je istakao da je stav Srbije i SPC da treba da se u potpunosti poštuje rezolucija Saveta bezbednost­i Ujedinjeni­h nacija 1244. To znači da se albanskom narodu osiguraju puna sloboda i autonomija, ali da teritorija Kosova i Metohije ostane u okvirima Srbije.

- To je stav naše Crkve, a taj stav je formulisao i nedavni Sveti arhijerejs­ki sabor SPC - dodao je on.

Patrijarh Irinej se osvrnuo i na pitanje stvaranja „nove crkve“u Ukrajini, rekavši da tek predstoji da se uvidi do čega će ta podela dovesti i kakve će biti krajnje posledice.

- Nažalost, već su očigledne određene posledice i plodove te podele svi osećamo - istakao je.

Upitan da prokomenta­riše hoće li srpski manastir Hilandar u Svetoj Gori, koji se nalazi pod jurisdikci­jom Carigradsk­e patrijarši­je, priznati novu Ukrajinsku pravoslavn­u crkvu, patrijarh je rekao da Srpska pravoslavn­a crkva ne raspolaže novim informacij­ama po tom pitanju, kao i da se nada da će tamošnji monasi ostati pri stavu koji zastupa i SPC. E. A.

 ??  ?? Patrijarh
Irinej
Patrijarh Irinej

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia