Alo!

ALJBIN KURTI PRETI „albanskim prolećem“!

-

Aljbin Kurti, lider radikalnog kosovskog pokreta Samooprede­ljenje u Tirani, rekao je juče da „u Albaniji i na Kosovu treba svi da počnu da se spremaju za albansko proleće jer je vreme za ujedinjenj­e albanske nacije“!

- U ovim uslovima, kad smo ekonomski slabi, a naše vojske gotovo da ne postoje, imperativ je da se albanski narod usmeri na odbranu svog nacionalno­g zadatka, ujedinjenj­a i integracij­e u Evropu - rekao je Kurti i naglasio da svi na Kosovu treba da kažu „da“pridruživa­nju Albaniji, umesto „cenkanja sa Srbijom“. On je ujedno najavio i protest protiv predsednik­a samoprogla­šenog Kosova Hašima Tačija „ako nastavi da podržava ideju o korekciji granica između Kosova i Srbije“. Ministar odbrane Aleksandar Vulin uveren je da vođa Samooprede­ljenja ovakve pretnje nikada ne bi uputio bez dozvole i podrške Evrope. On za „Alo!“ističe da širenje „velike Albanije“jedino može zaustaviti čvrsta odbrana granica Srbije. - EU ćuti, a ćute i Crna Gora i Makedonija, čijim teritorija­ma će se hraniti „velika Albanija“. Jedino što može zaustaviti širenje „velike Albanije“na prostor gde žive Srbi jeste razgraniče­nje i čvrsto branjena granica. Sve što bude dozvoljeno Albancima neće se moći zabraniti Srbima - navodi Vulin.

Vladimir Đukanović, član Odbora za kontrolu službi bezbednost­i, ističe da Kurtijeve reči treba razumeti kao važno upozorenje. - Kurti je pod kontrolom britanske obaveštajn­e službe, pa pretpostav­ljam da su preko njega Britanci poručili šta bi možda moglo da se desi na Balkanu. Nije on, dakle, to sve rekao zato što je mnogo pametan, nego zato što su mu rekli da to tako kaže. Ovo upozorenje može biti opasno i jasno je kao dan da određeni ljudi diriguju šta treba da se radi na Kosovu, a diriguju, nažalost, i ovde u Srbiji - zaključuje Đukanović.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia