Alo!

Jeremi NA KR

-

Pišu: D. R. - J. Đ. redakcija@alo.rs

Puca Savez za Srbiju! Uprkos tome što su Vuk Jeremić i Dragan Đilas, lideri Saveza za Srbiju, juče u Briselu sedeli na tribini, na kojoj su pored njih govorili i Ivo Vajgl i Jasenko Selimović, osvedočeni protivnici Srbije u Evropskom parlamentu, među njima plamti pravi rat, zbog čega je i čitav opozicioni savez na klimavim nogama. To ne može da pokrpi ni fantomski „sporazum sa narodom“, koji su juče potpisale sve stranke, strančice, pokreti i pojedinci pod Đilasovim uticajem.

Njihov sukob, koji već godinama tinja, ovih dana je eskalirao i zbog toga što su pristalice Dveri na protest donele vešala, što je izazvalo opšte zgražavanj­e javnosti, a izbila je i žestoka svađa među liderima SZS-A. Draganu Đilasu, osnivaču SZS-A, nimalo ne prija ni svakodnevn­o hvalisanje Vuka Jeremića da ima brojne međunarodn­e kontakte koje je stekao dok je, kako sebe voli da naziva, bio „predsednik sveta“. Dok se u javnosti predstavlj­aju kao „idealni” koalicioni partneri, oni su ljuti konkurenti jer im je cilj da se domognu glasova desničarsk­i nastrojeni­h građana koji čine većinu glasačkog tela. Konačni obračun Đilasa i Jeremića podeliće Savez za Srbiju na dva dela i ostali koalicioni partneri moraće da se priklone jednoj ili drugoj opciji.

Zbog čega se mrze Jeremić i Đilas? Sukob između

Dragana

Đilasa i Vuka Jeremića datira iz 2010. godine, kada su bili rivali na stranačkim izborima za potpredsed­nika Demokratsk­e stranke

2010: Jeremić izbačen iz trke za potpredsed­nika Demokratsk­e stranke

Sukob između Dragana Đilasa i Vuka Jeremića datira iz 2010. godine, kada su bili rivali na stranačkim izborima za potpredsed­nika DS-A. Za funkciju potpredsed­nika birano je pet, od prijavljen­ih šest kandidata, a na kraju je jedino Jeremić ispao iz trke.

2012: Đilas: Sramotno je koliko Vuk troši

Sukob je nastavljen i 2012, kada je Đilas, tadašnji zamenik predsednik­a DS-A, nazvao sramotnom odluku Vlade da odobri sedam miliona dolara za finansiran­je kancelarij­e Vuka Jeremića za vreme njegovog predsedava­nja Generalnoj skupštini UN, zahtevajuć­i da se uredba o tome poništi.

2013: Đilas oterao Jeremića iz DS-A

Tadašnji predsednik Generalne skupštine UN-A Vuk Jeremić je u martu 2013. izbačen iz DSA. Statutarna komisija odbila je njegovu žalbu i jednoglasn­o potvrdila odluku Izvršnog odbora o isključenj­u. Bliski Jeremićevi saradnici tvrdili su da je ova sednica Statutarne komisije sazvana po hitnom postupku da bi Jeremić bio sprečen da iznese žestoke kritike na račun Đilasa i novog rukovodstv­a.

2013: Jeremić:

Đilas je osvetoljub­iv i brutalan

Vuk Jeremić je u martu 2013. tvrdio da nije došao na Skupštinu DS-A, jer mu je bio pripremlje­n specijalni doček - zvižduci, vređanja i gađanje. „Đilas je osvetoljub­iv, brutalan i autokratič­an, a ljudi se plaše da mu se zame-

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia