Alo!

MNOGI ĆE PROĆI KAO JANKOVIĆ!

-

Lider SPP-A i poslanik Muamer Zukorlić prokomenta­risao je bez dlake na jeziku za „Alo!“proteste, koji se nekoliko nedelja održavaju u Beogradu, ali i opoziciju i njihove aktivnosti, te prognozira­o da će uskoro mnogi opozicioni lideri završiti kao Janković, uvereni da politika nije za njih, te da u nju nisu smeli da se upuste...

- Kada je reč o protestima, nikada u isti koš ne bih stavljao građane i opoziciju. Građani koji protestuju na to imaju pravo i treba ih saslušati i videti da li imaju neki konstrukti­vni predlog, treba imati sluha za primedbe ili ideje. Opozicija je nešto sasvim drugo i mislim da su oni najslabija karika u političkom sistemu naše zemlje. Ako pogledamo kadrovsku strukturu opozicioni­h lidera, to je prilično potrošen materijal bez jasne ideološke platforme i bez političkih ciljeva. Okupljeni su samo oko jedne jedine zajedničke tačke - a to je pokušaj da se vlast menja i to mimo izbora - kaže na početku Zukorlić.

Govoreći o ulasku glumaca u politiku, navodi da to shvata kao „videla žaba da se potkivaju konji, pa i ona podigla nogu“.

- Svako ima pravo da se bavi politikom, ali samo na početku trke neko može biti i popularan glumac i političar. Vrlo brzo se to raščisti, pa taj neko postaje političar i više ne može glumiti običnog građanina. Prozirna je strategija „ja ću voditi pokret građana koji nije partija, moj brat će voditi spontane proteste, a onda ćemo mi negde da se sretnemo i da dođemo na mesto onih koji su tamo gde bismo voleli da budemo mi“. Iskreno, ja ne vidim tu nikakvog liderskog kapaciteta. Meni je sve to: „Videla žaba da se konj potkiva, pa i ona digla nogu“. Eto, imali smo sada već nestalog Sašu Jankovića. Bio sam šokiran da su on, njegova porodica ili neki intelektua­lci poverovali da on može biti nekakav lider, zgražavao sam se na te ideje. Mislim da će se slično desiti i s ostalima, jer oni od pet neophodnih liderskih osobina nemaju ni po dve navodi naš sagovornik.

To što su pristalice Dveri na protest donele vešala, za Zukorlića nije bilo iznenađenj­e.

- Na to gledam kao na situaciju da kada ne možete da se nametnete regularno, niste duhoviti, pametni, harizmatič­ni, ne možete da skrenete pažnju na program i da budete zanimljivi, tada pravite incident, razbijete čašu i svi vas pogledaju. To je negativna identifika­cija koja ne donosi ništa dobro, već samo morbidnu poruku, ali je u duhu ultranacio­nalističke ideologije i zato me nimalo ne čudi- zaključuje on.

J. Đ.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia