Alo!

„Neoplanta“uvozi ko pomahnital­a

-

daleko nižim cenama nego što plaćaju meso nešto boljeg kvaliteta. Ali, ono što je, zapravo, tragično jeste to što se taj takozvani mesni otpad u Evropskoj uniji ne stavlja čak ni u hranu za pse i mačke.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizaci­je potrošača Srbije, kaže za „Alo!“da je odavno poznato da se u parizere, viršle, kobasice i paštete u Srbiji stavlja sve sem čistog mesa. On navodi i da MSM, koji sadrže mnoge mesne prerađevin­e u Srbiji, u zemljama EU ide ili na spaljivanj­e ili u izvoz u zemlje poput naše.

- MSM je najgora kategorija mesa. Tu završi sve ono što u zemljama EU spaljuju. To su samlevene i kožica, i trtica, i šija, hrskavica, pa čak i kosti. Najgore je to što se u mnogim delovima tela koji se melju zadržava mnogo toga štetnog što je životinja unela za života. MSM u zemljama EU ide na spaljivanj­e ili se izvozi u zemlje poput Srbije. Zapravo, više im se isplati da izvezu nego da još iz svog džepa daju novac za spaljivanj­e - ističe Papović.

Branislav Gulan, član akademijsk­og Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti, kaže za „Alo!“da MSM, kao meso najlošijeg kvaliteta, košta otprilike evro po kilogramu, ako ne i manje.

To znači da onaj proizvođač, koji meso najlošijeg kvaliteta stavlja u viršle, parizer, kobasice ili paštete, debelo zaradi. Recimo, pašteta koju proizvođač napravi od mesnog otpada jeftinija je od konzerve u koju je potom pakuje. Naravno, potom to sve prodaje po daleko višoj ceni nego što su ga zajedno koštali sirovina, proizvodnj­a i pakovanje.

prema saznanjima Kompanija „Neoplanta“,

od domaćih proizvođač­a „Alo!“, prva je

i po uvozu mesnih proizvoda

poslednjih godinu svinjskog mesa koje je za

kilogram. „Neoplanta“dana uvezla tačno 5.461.471

MSM-A, uvozi i pileće pored pilećeg

godine uvezla je meso, a tokom prošle

662.052 kilograma piletine.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia