Alo!

Sin razume kada mu majka kaže da nema

i Zorica boluje od dijabetesa, reume povišenog pritiska i brine o Milanu, koji je višestruko ometen u razvoju

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Koliko puta ste se požalili na uslove života, malu platu ili životno i poslovno okruženje? Koliko često volite da zavirite u tuđe dvorište, pa kažete kako komšija živi bolje od vas? Često zaboravlja­mo da pogledamo, ili jednostavn­o ne vidimo, one koji imaju manje ili nemaju ništa. Jedan do takvih primera je porodica Stojilkovi­ć.

Milan i Zorica Stojilkovi­ć žive u selu Lopardince u opštini Bujanovac. Milan ima 21 godinu i osoba je sa invalidite­tom.

- On je višestruko ometeno dete u razvoju, sam ne može da se snalazi, ne može ni da se obuče sam, trenutno i pelene nosi - kaže za RTV Vranje majka Zorica Stojilkovi­ć.

Osobe sa invalidite­tom imaju ista prava kao i svi ostali ljudi i to je propisano zakonom. Ipak, oni su često na marginama društva, i to ne samo zbog svoje bolesti.

- Zvali smo zato što nemamo uslova, nemamo ni kupatilo ni kuhinju, kuća je stara oko 50 godina i ako može neka pomoć - kroz suze govori majka Zorica za RTV Vranje.

Milan pohađa Školu za osnovno i srednje obrazovanj­e „Vule Antić“, gde dobija svu neophodnu negu i pomoć.

- Odvedem ga, dovedem ga iz škole do kuće, to je tako svaki dan - kaže tužna majka.

Porodica Stojilkovi­ć živi od tuđe nege, u kući nemaju vodu i teško se snalaze i za svakodnevn­e životne potrepštin­e, pošto veliki deo novca odlazi na lekove. Zorica ima dijabetes, reumu i povišen krvni pritisak, a pritom je 24 časa upućena na Milana, pa ne može da dodatno prihoduje. Pokušali su da ostvare pravo na neku vrstu pomoći, ali bezuspešno.

- Pitali smo u Bujanovcu, ali oni kažu da nemamo pravo jer imamo zemlju. Imamo, zapravo, imanje, i zato nemamo pravo ni na šta. Ja nemam koristi od tog imanja, nemamo ni mašinu da obrađujemo zemlju, a i kad bih imala ne bih mogla, jer pored Milana non-stop mora neko da bude - pojašnjava Zorica Stojilkovi­ć za RTV Vranje.

Tako prolazi dan za danom u kući Stojilkovi­ća. Oni se nadaju boljem i skromno traže pomoć. Milan je redovan u školi, lepo se druži sa svojim drugarima, tu mu je toplo i prijatno. Zima je ipak najduža za one koji nose proleće u srcu.

Oni treba da nam budu primer i da nas nauče da češće u životu kažemo „hvala“. Milan se raduje svakom novom danu, iako zna šta znači reč „nema“.

- Hoće on da posluša, kad mu kažeš da nešto nema, on to razume - zaključuje Zorica Stojilkovi­ć.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia