Alo!

Usta moja, hvalite me!

Predsednik SAD je u govoru koji je trajao sat i po najviše pričao o svojim uspesima i o tome kako je Ameriku ponovo postavio na noge

- Piše: M. LAZIĆ redakcija@alo.rs

Američki predsednik Donald Tramp iskoristio je tradiciona­lni govor o stanju nacije u Kongresu da se naširoko ishvali svojim „ogromnim uspesima“!

U govoru, koji je trajao 82 minuta, Tramp je rekao da SAD za njegovog mandata krupnim koracima gaze napred.

„Posle 24 meseca ubrzanog napretka, naša privreda je na zavidnom nivou, naša vojska je najmoćnija na svetu, Amerika pobeđuje svaki dan. Članovi Kongresa, naša nacija je snažna! Naša zemlja je živa, a naša ekonomija cveta kao nikada ranije!”, rekao je Tramp, koji je više puta potom pozvao na jedinstvo u radu na ključnim pitanjima - zaštiti radnih mesta, smanjenju cene zdravstven­e zaštite i lekova.

„Moramo da odbacimo politiku osvete, otpora i kažnjavanj­a i prihvatimo ogromni potencijal saradnje, kompromisa i opšteg dobra. Zajedno možemo da prekinemo decenije političkog

ćorsokaka“, poručio je Tramp.

Od ideje zida na granici sa Meksikom, kojoj se demokrate žestoko protive, Tramp ne odustaje. Protivnike je pokušao da smekša rečima da neće graditi običan betonski zid, već modernu providnu čeličnu barijeru.

„Sada republikan­ci i demokrate moraju da se udruže i suoče sa velikom nacionalno­m krizom. Kongres ima 10 dana da usvoji zakon koji će obezbediti finansiran­je vlade, zaštititi našu domovinu i osigurati južnu granicu. Sada je vreme da Kongres pokaže da je Amerika posvećena tome da se stane na put ilegalnoj imigraciji i da bezobzirne kojote, kartele, dilere droge i trgovce ljudima ostavi bez posla“, izjavio je Tramp dodajući da želi da ljudi dolaze u SAD, ali legalno, jer su legalni migranti bogatstvo američke nacije.

Godišnji govor iskoristio je i da ruskom kolegi Vladimiru Putinu baci rukavicu u lice. Govoreći o razlozima za istupanje Amerike iz sporazuma o raketama, još jednom je optužio Rusiju za kršenje odredbi tog dokumenta i najavio novi sporazum za kontrolu naoružanja u koji bi mogla da bude uključena i Kina.

„Možda možemo da pregovaram­o o drugačijem sporazumu, dodajući Kinu i druge. Ili možda ne možemo. U tom slučaju ćemo daleko nadmašiti druge u potrošnji i inovacijam­a“, rekao je Tramp.

Govoreći o međunarodn­im odnosima, ponovio je da će raditi na novom trgovinski­m sporazumu sa Kinom, ali i na odnosima sa Severnom Korejom, a u vezi s tim je najavio susret sa Kim Džong Unom 27. i 28. februara u Vijetnamu.

„Da nisam izabran za predsednik­a Sjedinjeni­h Država, sada bismo, prema mom mišljenju, bili u velikom ratu sa Severnom Korejom“, zaključio je Tramp.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia