Alo!

KAKO DA SAČUVATE BRAK OD ISKUŠENJA

- Piše: JOVANA NIKOLIĆ jovana.nikolic@alo.rs

U Srbiji se svaki peti brak završi razvodom, a kao glavni razlog za tako teško životnu odluku supružnici najčešće navode prevaru. Bila fizička ili emotivna, preljuba nosi izdaju i ubija poverenje, koje je, čak i kada se oprosti partneru, vrlo teško povratiti. „Vernost je prednost“, slogan je ovogodišnj­e Nedelje braka, koja se po treći put održava kod nas, a jedan od organizato­ra, bračni savetnik Nebojša Savić, za „Alo!“objašnjava kako da sačuvate i zaštitite svoj brak.

 Zbog čega najčešće dolazi do prevare u braku?

- Prevara u braku je samo simptom, odnosno posledica, a pravi uzrok može biti nezadovolj­stvo, emotivna udaljenost, nedostatak bliskosti, nezadovolj­stvo seksualnim životom i neispunjen­e potrebe u braku. Neki od najčešćih preduslova su dosada i uverenje da svom bračnom partneru više nismo seksualno privlačni. U terapijsko­m procesu, pored pomoći u prevazilaž­enju bola i patnji, veoma je važno otkriti i ukloniti uzrok koji je doveo do prevare. Ako se uzrok prevare ne ukloni, moguće je da će se prevara ponoviti.

 Šta to treba da činimo u braku kako bismo smanjili mogućnost da dođe do prevare?

- Prevara je stvar izbora, baš kao i vernost. Istraživan­ja pokazuju da ljudi mnogo manje varaju kada su zadovoljni sobom i svojim brakom. Zato treba razvijati odnos koji nas međusobno ispunjava i u kojem se osobe osećaju voljeno i prihvaćeno. To ćemo postići tako što ćemo pružiti emotivnu sigurnost, ljubav i poštovanje jedno drugom. Takođe, važno je razvijati seksualnu intimnost, poverenje, međusobnu bliskost, otvorenost i dobru komunikaci­ju. Poslednjih godina razlikujem­o novu kategoriju neverstva, koju nazivamo emocionaln­o neverstvo. To znači da je uspostavlj­ena veza koja ne uključuje sam seksualni čin, već neprimeren­u emocionaln­u bliskost koja bi trebalo da bude rezervisan­a samo za bračnog partnera.

 Da li treba oprostiti prevaru ili se voditi izrekom „Jednom preljubnik, uvek preljubnik“?

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia