Alo!

RAMUŠE, SKINI TAKSE ILI SNOSI POSLEDICE!

Nakon izjave Vljore Čitaku da je „sastanak u UN šarada“, ruski ambasador Nebenzja joj je poručio da je „slobodna da više ne dolazi“

-

Pogubili se i ne znaju više gde udaraju! Predstavni­ci Prištine su počeli da prave ozbiljne greške, pa je tako Vljora Čitaku sastanak UN povodom Kosova i Metohija nazvala šaradom, ali verovatno ni ona nije očekivala oštru reakciju predstavni­ka velikih sila u UN, a pogotovo je žestoko reagovao ruski ambasador Vasilij Nebenzja:

- Gospođo Čitaku, vi ste rekli da je sve ovo šarada. Ako je tako i vi to tako vidite, sasvim ste slobodni da ne dolazite - poručio je Nebenzja.

Interesant­no, uprkos svim neslaganji­ma Rusije i Kine sa SAD po pitanju Kosova i Metohije, uloge Unmika... verovatno prvi put od 1999. Vašington i Moskva su se saglasili u vezi sa jednom stvari, a to je da Priština mora da ukine taksu na robu iz centralne Srbije i BIH, što je bio još jedan pokazatelj političari­ma sa Kosova da su se zaigrali.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da bez razgovora nema rešenja kosovskog pitanja, ali je istakao da je naša zemlja dovoljno jaka da i bez dogovora nastavi izgradnju bolje budućnosti.

- Mislim da je pitanje ruskog ambasadora - šta traže tu ako im je sednica šarada - bilo logično. Meni nije neozbiljno i šarada kada idem u Brisel i UN, jer je ulog veliki. A ulog su mir i bezbednost, koje ljudi uzimaju zdravo za gotovo, budući da samo jedna iskra može da zapali region - rekao je Vučić i nastavio:

- Priština stalno menja izjave i poruke. Od njih na dnevnom nivou imamo više različitih izjava, da li treba da gledam u pasulj ili u nebo da vidim šta hoće. Mi ne znamo šta oni hoće, šta hoće od nas, od sveta... Jednog dana jedno pričaju u Vašingtonu, drugog dana drugo u Briselu, a onda trećeg dana odu u Prištinu i kažu nešto sasvim treće.

U ime Srbije, u UN je govorio ministar spoljni poslova Ivica Dačić, koji je ocenio da je sednica Saveta bezbednost­i UN posvećena Kosovu bila jedna od najpozitiv­nijih za našu zemlju, budući da su sve članice Saveta jednoglasn­o osudile takse od 100 odsto koje je Priština uvela i pozvale na momentalno ukidanje te mere.

U želji da se tema o KIM zadrži na agendi Saveta bezbednost­i, dogovorili smo se da ove godine budu tri sednice posvećene izveštaju generalnog sekretara, odnosno situaciji na KIM, s mogućnošću sazivanja vanrednih zasedanja, bilo zbog pozitivnih ili negativnih događaja. Takođe je dogovoreno da u sledećoj godini ta dinamika bude dva puta godišnje, a od sledeće godine, ako dođe do pozitivnog razvoja situacije, da se ta dinamika postepeno smanjuje. Za Srbiju je najbitnije da se ta tema nalazi na dnevnom redu - rekao je srpski ministar. V. Nestorović

 ??  ?? Vljora Čitaku
Vljora Čitaku
 ??  ?? Vasilij Nebenzja
Vasilij Nebenzja

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia