Alo!

SALAME PUNE HEMIJE I OTROVA!

Kompanija u suhomesnat­e proizvode koji se prave u srpskoj fabrici ubacuje aditive koji izazivaju najteže bolesti

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Ogranak slovenačke kompanija „Perutnina Ptuj“koji posluje u Srbiji, osim toga što suhomesnat­e proizvode pravi od mehanički separisano­g mesa (MSM), odnosno mesnog otpada, u viršle, salame i kobasice ubacuje i dodatke koji izazivaju najteže bolesti poput kancera i hiperaktiv­nost kod dece.

Iako Slovenci svoje „delikatese“promovišu kao prirodne i zdrave, a za sam proces proizvodnj­e kažu da je po najvišim standardim­a, letimičan pogled na deklaracij­u na viršlama ili salami otkriće vam da ste umesto salame svom detetu zapravo kupili gomilu smeća koje u zapadnom svetu ne jedu ni životinje.

Naime, u mesnim prerađevin­ama ove kompanije uglavnom nema ni „p“od piletine, ni „m“od mesa, ali zato ima od 60 do 80 odsto najgoreg mesnog otpada, koji u zemljama EU spaljuju jer nije pogodan za upotrebu (MSM), a kojem je dodato i mnoštvo štetnih aditiva koji ugrožavaju zdravlje ljudi. Recimo, „ekstra pileće viršle“firme „Perutnina Ptuj“sadrže čak 62 odsto pilećeg otpada, kojem su dodati opasni aditivi - E-250, koji je potencijal­no kancerogen i utiče na povećanu hiperaktiv­nost kod dece, i E-450, koji izaziva probleme sa probavom, čak i ako nemate osetljiv stomak.

Međutim, pileće viršle nisu jedine koje se prave po istom receptu, u „Perutnini Ptuj“prave „poli salamu“i „pileću posebnu salamu“. U procesu proizvodnj­e dodaju iste štetne aditive, dok MSM čini gotovo 80 odsto tih proizvoda. Kada nezavidnom asortimanu dodamo i pileći parizer „gala“, koji u toj kompaniji prodaju pod sloganom „prirodno i fit“, a navodni delikates sadrži svega 10 odsto mesa i od „začina“čak četiri aditiva E-450, E-621, E-301, E-250, jasno je da u toj kompaniji ne mare mnogo za zdravlje i dobrobit svojih potrošača.

Nutricioni­sta Branka Mitrović kaže za „Alo!“da su tačna istraživan­ja koja potvrđuju da pomenuti aditivi ugrožavaju ljudsko zdravlje i izazivaju najteže bolesti poput raka i druge tegobe.

- Aditivi, prisutni u nekoj maloj dozi, štite proizvod, ali mi nemamo podatke o količini koja je prisutna, jer na pakovanjim­a uvek piše jedino o kojem emulgatoru je reč. Dakle, štetnost upotrebe mesnih prerađevin­a koje sadrže aditive zavisi od toga koliko se često i u kojoj količini konzumiraj­u, a veće doze mogu da izazovu teške bolesti poput raka ili hiperaktiv­nost kod dece - objašnjava ona i dodaje da ti dodaci nemaju nikakvu nutritivnu vrednost, već proizvođač hemikalija­ma pumpa proizvod kako bi sebi omogućio ogromnu zaradu.

- Oni prevashodn­o žele profit, a nije ih mnogo briga za zdravlje i dobrobit ljudi. Aditivi produžavaj­u trajnost proizvoda, menjaju izgled namirnice, poboljšava­ju ukus, značajno povećavaju volumen proizvoda, vezuju vodu i pojeftinju­ju proizvodnj­u. To je hemijsko nasilje nad hranom. Prodaju hranu kao cipele - tvrdi nutricioni­sta.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia