Alo!

KRV JE NATAPALA DEIN DŽEMPER, SEKUNDE SU JE DELILE OD SMRTI!

- Pišu: E. SADIKU - I. NIKOLIĆ redakcija@alo.rs

Deu Đurđević, voditeljku Televizije „Pink“, sekunde su delile od smrti nakon što joj je u teškoj saobraćajn­oj nesreći autobus otkinuo ruku. Horor scene koje su se dogodile u četvrtak na uglu ulica Ljutice Bogdana i heroja Milana Tepića u Beogradu zauvek će ostati urezane u sećanje ekipa Hitne pomoći koje su intervenis­ale na mestu nesreće.

Doktor Goran Milosavlje­vić i Srđan Šarenac Crni su među prvima stigli na mesto udesa. Njih je sačekao kolega Dušan Vranješevi­ć, koji se slučajno zatekao tu jer je prevozio pacijente na dijalizu. Dušan je prvi pritrčao Dei i pozvao kolege, koje su joj pružili pomoć i prevezli je u bolnicu.

- Bilo je to pred sam kraj smene. Stajali smo pored vozila kada je stigao poziv da se dogodio udes u kojem ima više povređenih. Čini mi se da smo u roku od dva minuta bili na licu mesta. Znam da je bio led, čak su nas i policajci upozoraval­i da ne trčimo jer možemo da padnemo - priča za „Alo!“Srđan Šarenac i dodaje da ih je Dušan uputio na najteže povređenog pacijenta.

U prvom momentu niko nije bio svestan da je u pitanju poznata voditeljka.

- Devojka je sedela naslonjena na točak automobila. Bila je svesna i žalila se na bolove. Smirili smo je i počeli da radimo. Videlo se kako krv natapa džemper. Odmah smo ga isekli i tada smo postali svesni ozbiljnost­i situacije. Ruka joj je bila bukvalno amputirana, kao da ju je neko isekao sekirom. Počeli smo odmah da podvezujem­o ruku da ne iskrvari. Sve se odvijalo veoma brzo. Dok smo joj pružali prvu pomoć, devojka mi se obratila i rekla: „Crni, jako me bole noga i kičma.“Podigao sam pogled i tek tada shvatio da je to Dea, moja prijatelji­ca, verenica mog druga - i dalje potresen priča Šarenac.

Naši sagovornic­i nisu dozvolili da ih savladaju emocije, već su profesiona­lno radili svoj posao.

- Trgao sam se i rekao joj da će sve biti u redu. Znate, u ovom poslu mesta za emocije nema, jer upravo one mogu da dovedu do greške koje pacijenta mogu skupo da koštaju. Stisnuo sam zube i radio svoj posao kao i uvek. Za to vreme, koleginica je već transporto­vala ruku na VMA, koja je bila dežurna bolnica. Lekari sa VMA znali su svoj posao i stavili su ruku u led kako bi očuvali njene funkcije rekao je Šarenac.

Doktor Milosavlje­vić kaže da je mnogo pomoglo što je Dea sarađivala.

- Bila je veoma hrabra, pribrana. Nije dozvolila da je panika savlada, slušala je sve što joj kažemo, jer je znala koliko to znači za nju. Mislim da je bila svesna da je povređena, ali ne i stanja u kojem se nalazila. U tom trenutku, nijednom nije rekla da je boli mesto gde joj je bila ruka. Jednostavn­o nije znala da ju je autobus odsekao - kaže dr Milosavlje­vić.

Dok su naši sagovornic­i zbrinjaval­i Deu, njihove kolege su pomagale povređenim­a u teškoj nesreći. - Postoji pravilo kako se ukazuje pomoć - prvo se stabilizuj­u osobe u najkritičn­ijem stanju kako bi im bili sačuvani životi. Na ovu nesreću izašle su tri ekipe i svako od nas je znao šta treba da radi. Jednu ekipu čine vozač, tehničar i lekar, a najbitnije je da se poznaju, pa nema mnogo priče tokom pružanja prve pomoći - kaže nam doktor Milosavlje­vić.

On i Šarenac su članovi tima koji deceniju radi zajedno i sporazumev­aju se pogledima. Zajedno

su prošli kroz brojne situacije koje podsećaju na scene iz akcionih filmova. Dva puta su se našli i pod kišom metaka kada su išli na intervenci­ju. Njima je, uprkos čudnim situacijam­a u kojima su se nalazili, najbitnije to što rade posao koji vole i spasavaju živote.

- Najveća je nagrada kada čujemo da je pacijent kojeg smo zbrinuli dobro - zaključuju naši sagovornic­i, koji se nadaju da će se Dea u potpunosti oporaviti.

Njih dvojca su intervenis­ali

i u teškoj saobraćajn­oj nesreći na Ostružničk­om mostu, kada je četvoro ljudi izgubilo život. Tada, tokom pružanja pomoći povređenim­a koji su bili koncentris­ani na 20 kvadratnih metara, saznali su i za pacijenta koji se nalazio sedamdeset­ak metara dalje, a kojeg niko nije primetio. On je imao teške povrede grudnog koša i stomaka i nije bio u stanju da doziva u pomoć, ali zahvaljuju­ći njima dvojici, pomoć mu je ukazana.

 ??  ?? Doktor Goran Milosavlje­vić (levo)
i Srđan Šarenac pokazuju mesto na kojem je autobus
udario Deu
Doktor Goran Milosavlje­vić (levo) i Srđan Šarenac pokazuju mesto na kojem je autobus udario Deu
 ??  ??
 ??  ?? Dea sedela naslonjena na točak od automobila
Dea sedela naslonjena na točak od automobila
 ??  ?? Ekipe Hitne pomoći profesiona­lno zbrinule povređene
Ekipe Hitne pomoći profesiona­lno zbrinule povređene
 ??  ??
 ??  ?? „Nijednom nije rekla da je boli mesto gde joj je bila ruka“:
Šarenac
„Nijednom nije rekla da je boli mesto gde joj je bila ruka“: Šarenac

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia