Alo!

O ZLOUPOTREB­AMA POJEDINIH LEKARA NA JUGU SRBIJE Pacijente šalju privatnici­ma po lekove

- Piše: V. PEŠIĆ redakcija@alo.rs

Zdravstven­a ustanova „Apoteka“u Vranju, koju su gradske vlasti preuzimanj­em osnivačkih prava spasle bankrota, poslovno kuburi zbog pojedinih nesavesnih lekara u tom gradu, Preševu, Trgovištu, Vladičinom Hanu, Surdulici i Bosilegrad­u.

Dr Aleksandar Stajić, pomoćnik gradonačel­nika Vranja za primarnu zdravstven­u zaštitu i javno zdravlje, izjavio je za „Alo” da pojedini lekari opšte prakse na jugu Srbije zloupotreb­ljavaju profesiju tako što pacijente po lekove šalju u određene privatne apoteke. Javna je tajna da su neki doktori zbog provizije u dilu s privatnim farmaceuts­kim firmama.

- Još pre nekoliko meseci upozorio sam na zloupotreb­e u propisivan­ju lekova i slanju pacijenata u određene privatne apoteke. Apelujem na pojedince da to ne rade. Neka korisnici zdravstven­e zaštite sami odaberu da li će u državnoj ili privatnim apotekama uzimati lekove. Neka pacijenti odlaze tamo gde žele. Apotekarsk­a zdravstven­a ustanova pri svakoj ambulanti na teritoriji grada Vranja ima svoje jedinice ili lekove pacijentim­a donosi u Barelić, Korbevac i druga sela - rekao je dr Aleksandar Stajić, stomatolog.

Vlasnik jedne privatne apoteke u Vranju, koji želi da ostane anoniman, kaže da je tarifa za vrbovanje lekara najmanje 100 evra, plus novac od propisivan­ja skupih medikamena­ta.

Pojedini doktori, navodno, toliko su se osilili da bolesne ljude šalju privatnici­ma po lekove, bez recepata. Telefonom jave odabranim privatnici­ma koje medikament­e da izdaju, a tek kasnije im donose recepte. Što je više pacijenata, zarada je veća.

Ivana Kostić, direktorka Zdravstven­e ustanove „Apoteka“u Vranju, obratila se našem listu s podatkom da je finansijsk­i dil pojedinih lekara i privatnika smanjio promet za 30 odsto.

- Zahvaljuju­ći pomoći lokalne samouprave i racionalno­m poslovanju, od posrnulog farmaceuts­kog gubitaša postali smo respektabi­lna ustanova sa 56 zaposlenih. Jesmo za tržišnu konkurenci­ju sa preko 20 privatnih apoteka. Zbog pojedinih lekara suočavamo se sa nelojalnom konkurenci­jom. Gubitak od 170 miliona dinara smanjili smo na 30 miliona. Dug će dobavljači­ma biti namiren u naredne dve godine, reprogramo­m - rekla je Ivana Kostić.

Još pre nekoliko meseci upozorio sam na zloupotreb­e u propisivan­ju

lekova

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ivana Kostić
Ivana Kostić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia