Alo!

ZBOG FOLKLORA sam bolji fudbaler!

ALEKSA VUKANOVIĆ, NAPADAČ ZVEZDE, ZA ALO!:

-

Aleksa Vukanović (26), napadač koji je nedavno pojačao Crvenu zvezdu iz Napretka, od desete godine se bavi folklorom i pevanjem izvornih pesama. Najbolji strelac Superlige (12 golova) u razgovoru za „Alo!” otkriva su mu tradiciona­lne igre umnogome pomogle da usavrši koordinaci­ju, zbog čega je postao i bolji fudbaler.

Stasiti Hercegovac iz okoline Trebinja priznaje da i dan-danas voli da zaigra i zapeva sa svojim Kulturnoum­etničkim društvom „Blagoje Parović” iz vojvođansk­og sela Gajdobra.

- Počeo sam time da se bavim kada sam bio baš mlad. Konkretno, 1998-1999. godine. Drugarica me je pozvala da probam, otišao sam, i dopalo mi se. Zavoleo sam folklor i pevanje izvornih pesama posle prve probe. Gotovo 16 godina sam ostao u tome, ali sada nemam puno vremena zbog fudbala. Nikada nisam prestao. I dalje sam član KUD „Blagoje Parović“i odem na probu kad imam vremena - kaže Vukanović i dodaje:

- Letos sam imao koncert u Gajdobri.

U pitanju je bilo otvaranje hale.

Igrao sam staru koreografi­ju i bukvalno mi je generalna proba bila pred sam nastup. Iskreno, koreografi­ja koju smo izvodili bila mi je poznata, pa mi je to olakšalo posao. Otkriva razloge zbog kojih je zavoleo folklor i priča kako je zahvaljuju­ći hobiju već proputovao pola Evrope.

- Majka mi je takođe igrala folklor dok je bila mlada. Sačuvala je narodnu nošnju od njene majke, koju i dalje čuva. Što bi se reklo,

s kolena

na koleno. Bože zdravlja, kada ja budem imao decu, trudiću se da ih vaspitavam da budu sportisti, pa sve ostalo. Stigao sam već da obiđem pola Evrope, Srbiju sam obišao uzduž i popreko.

Vukanović deli prvo mesto liste strelaca u Superligi Srbije sa Haskićem iz Radničkog (po 12 golova).

- Folklor je umnogome uticao na razvoj mene kao fudbalera, najviše u koordinaci­ji. Dosta mi je pomogao jer visoki igrači nemaju baš najbolju koordinaci­ju pokreta. Još nisam baš dobar u tom segmentu, ali pomoglo mi je koliko-toliko. S druge strane, moguće je doživeti i povredu - zaključio je Aleksa.

 ??  ?? Aleksa u narodnoj nošnji Voli da zaigra i zapeva: Aleksa
Vukanović
Aleksa u narodnoj nošnji Voli da zaigra i zapeva: Aleksa Vukanović

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia