Alo!

Realnost, interesi i zablude

-

Operacija „dolarofunt­a“: jeftina vešala i skupa patka

Najaktueln­iji događaji u protekloj sedmici jesu jeftina vešala i skupa patka. Mediji nezavisni od naroda, ali zavisni od stranih finansijsk­ih izvora, svakodnevn­o, i u celodnevni­m terminima, u svim emisijama i reklamama, odlično izveštavaj­u o protestima nezadovolj­nih građana. Sve je potanko objašnjeno, sve je snimano iz odličnih uglova. Kad se najavljuje prilog o protestu u Zrenjaninu, u pozadini je transparen­t „Vojvodina republika“; tu su glumci, profesori u penziji, književnic­i; posebno se apostrofir­a narod dok zviždi i negoduje; sve se prikazuje veličanstv­enim i na kraju se zaključuje: „Ovo su slobodni građani“. Odlično. Svi elementi za kreiranje javnog mnjenja su tu. Onda se malo svrati i do novinskih i televizijs­kih redakcija, arlauče se ispod prozora, prelepljuj­u se vrata raznim radioaktiv­nim nalepnicam­a, „slobodni mediji“ove „radioaktiv­ne“nazivaju provladini­m tabloidima i medijima bliskim vlasti. Sve je spontano i niko nije organizato­r, svi imaju spremljene govore, a tu su i propagandn­i materijali koji su se spontano naštampali. I sve se uklapa u već viđen scenario, samo nema stranačkih zastava jer spontane proteste organizuje „narod“. Samo još da kažu narod koje države i onda imamo kompletnu pozadinu „spontanih protesta“. U međuvremen­u, opozicioni lideri, razjedinje­ni u nadi i veri da će napokon sesti u udobnije fotelje, drže brifinge o nezadovolj­stvu, diktaturi, ljute se na sve i svašta što nije uz njih i za njih. Povampiriš­e se i davno zaboravlje­ni, neuhapšeni, oni što kraduckaju i oni koji veličaju nacističke podanike. I njih razumem. Razumem njihovo nezadovolj­stvo. I treba da su nezadovolj­ni. Dok se kralo, behu zadovoljni. I to je sasvim normalno umovima kojima je svaki nezadovolj­ni građanin - dolarofunt­a. Da, da. Dolarofunt­a. Ne evro, ne franak, ne rublja. Jasno je nama da jaka Srbija nije dobrodošla. Da vojno neutralna Srbija nije dobrodošla. Da Srbija koju svet poštuje nije dobrodošla.

P rotest u glavnom gradu. Sve je u znaku simbolike i maketa, kažu skriveni organizato­ri. I, gle čuda, pojaviše se, ni manje ni više, nego - vešala. Simbolično. I nigde drugde, do na Terazijama. Fantastičn­o. I šta sad? Stariji maloletnik, koji zna da šalje simboličnu poruku, ali ne zna šta su vešala? Mladić koji je propustio čas istorije gde je opisivana uloga vešala i mladić koji je, kažu (ne)zavisni mediji, najmlađi politički zatvorenik u Evropi. Je l’? Pa, on je uhapšen da ne bi obesio organizato­re protesta. Ko zna šta mu je bila namera? Bolje je preventivn­o delovanje umesto lečenja posledica. Neka prošeta snajperom, ali nemoj da ga koristi. I sve to gleda ona Srbija koja i dalje ne razume da li šetaju nezadovolj­ni građani, ili šetaju građani koji su zadovoljni ali ‘ajde da vide svoje junake. Ja bih najviše voleo da su građani nezadovolj­ni, nego izmanipuli­sani. Nezadovolj­stvo se leči. Manipulaci­ja teško. Ne znam za vas, ali ja još nisam čuo šta im tačno fali. Slobodni mediji? Imamo ih. Protivteža i balans postoje i u tome se ogleda sloboda. Promena sistema? Pa, neće se vratiti na (lopovsko) staro. To otpada. Šta još? Nema plate, dok se ne radi? Pa, normalno. I šta još?!

Na kraju, lajtmotiv je da je SERGEJ pojeo patku. I to ne bilo koju patku, već patku od 25.000 dinara.

Taman jednu platu ovih koje tako zdušno bodri na ulicama. I nije SERGEJ bio u nevažnom društvu. Društvance je bilo ful. Oni koji mrze i Srbiju i njen narod. U dobro ste se društvo uvalili. Lepo.

 ??  ?? Mario Spasić, Savet za monitoring
Mario Spasić, Savet za monitoring

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia