Alo!

I „Žuna“uvaljuje samlevene šije i trtice

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

„Žuna trejd“iz Arilja, koja se bavi trgovinom mesa i mesnih proizvoda, jedan je od većih uvoznika mašinski separatisa­nog mesa (MSM). Samo tokom prošle godine, prema saznanjima „Alo!“, uvezla je više od pola miliona kilograma, bukvalno rečeno, smeća. I dok se mesni otpad u Evropskoj uniji spaljuje, srpski proizvođač­i i trgovci ga uvoze, kako bi se potom od njega pravile viršle, salame, kobasice i paštete, koje jedu i deca.

„Žuna trejd“je jedan od četiri većih uvoznika pilećeg otpada, o čemu piše naš list. Kako „Alo!“saznaje, za period od godinu dana, „Žuna“je uvezla tačno 600.908 kilograma pilećeg MSM-A.

Inače, salame, kobasice, viršle i paštete većine domaćih proizvođač­a sadrže veliku količinu mlevenih kostiju, prepunih teških metala, antibiotik­a i hormona, jer su napravljen­e upravo od MSM-A. Kako je „Alo!“već pisao, trgovcima i proizvođač­ima u Srbiji uvoz takvog mesa najlošije kategorije i te kako se isplati, jer ga nabavljaju po daleko nižim cenama nego što plaćaju meso nešto boljeg kvaliteta. Međutim, ono što je, zapravo, tragično jeste to što se taj takozvani mesni otpad u Evropskoj uniji ne stavlja čak ni u hranu za pse i mačke, dok ga u Srbiji jedu deca.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizaci­je potrošača Srbije, nedavno je istakao za „Alo!“da je odavno poznato da se u parizere, viršle, kobasice i paštete u Srbiji stavlja sve sem čistog mesa.

- MSM je najgora kategorija mesa. Tu završi sve ono što u zemljama EU spaljuju. To su samlevene i kožica, i trtica, i šija, hrskavica, pa čak i kosti. Najgore je to što se u mnogim delovima tela, koji se melju, zadržava mnogo toga štetnog, što je životinja unela za života. MSM u zemljama EU ide na spaljivanj­e ili se izvozi u zemlje poput Srbije. Zapravo, više im se isplati da izvezu nego da još iz svog džepa daju novac za spaljivanj­e - istakao je Papović.

Papović je kazao i da će novi pravilnik o kvalitetu mesa vratiti kvalitet mesnim proizvodim­a, između ostalog, i viršlama.

On je naveo da su protiv tog pravilnika, čija primena treba da počne sredinom ove godine, najviše bili proizvođač­i mesa i mesnih proizvoda.

- Naše viršle su sve samo ne od mesa, a verujemo da primenom novog pravilnika nećemo više jesti srpsku viršlu ili kobasicu od MSM-A, već od čistog mesa. Mi smo u novom pravilniku tražili i da sve bude laboratori­jski proverljiv­o, da može da se utvrdi da li je proizvod zaista od čistog mesa ili MSM-A - naveo je, između ostalog, Papović.

 ??  ?? Najviše mesnog otpada je u viršlama i salamama
Najviše mesnog otpada je u viršlama i salamama

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia