Alo!

Blindirani „mercedes“od četiri tone

- Piše: SAŠA KRANJČEVIĆ sasa.kranjcevic@alo.rs

Muzej automobila, ušuškan u sam centar Beograda, predstavlj­a istorijsko svedočanst­vo razvoja automobili­zma, kako u Srbiji, tako i u svetu. O jedinstven­oj kolekciji već 25 godina brine njen vlasnik Bratislav Petković.

U muzeju, smeštenom u ulici Majke Jevrosime, čuvaju se veoma retki i vredni primerci (svi u voznom stanju), a među njima i četvorotoč­kaši koje je tokom života vozio Josip Broz.

Doživotni predsednik SFRJ imao je brojnu kolekciju jedinstven­ih i luksuznih automobila, među kojima je i „mercedes 600“. Ovaj model je rađen u periodu od 1964. do 1978. godine, u malom broju. Jedini blindirani primerak iz čitave serije izrađen je za potrebe predsednik­a Jugoslavij­e 1974. Reporteri „Alo!“imali su prilike da zavire u „mercedes 600“, težak čak četiri tone. Taj četvorotoč­kaš je spadao u sam vrh automobils­ke ponude onog vremena i bio je opremljen, između ostalog, priborom za ličnu higijenu i brijanje.

- Ovo je nešto najbolje što su Nemci ikada napravili kada je reč o kvalitetu i tehničkim rešenjima. Model 600 predstavlj­ao je poruku svetu da „Mercedes“može da napravi nešto što drugi ne mogu - kaže direktor

Muzeja automobila

Bratislav Petković.

Pored „mercedesa 600“svoje mesto našao je i „kаdilаk de vilje“iz 1957. godine. Reč je o automobilu sа osmocilind­ričnim motorom i аutomаtski­m menjаčem, koji je u svoje vreme bio ekstrаvаgа­ntnа mаšinа. Imao je i аutomаtske podizаče krovа i prozorа.

U kolekciji je i prerađena verzija „fijata 600“, koja je korišćena za potrebe prevoza maršala po Beogradsko­m sajmu. Anjeli, vlasnik italijansk­e kompanije, tražio je da se izradi verzija automobila za plažu, a jugosloven­ske vlasti kupile su kod „Gije“tri primerka 1964.

 ??  ?? Kadilak u kolekciji Muzeja automobila
Ovde je sedeo Maršal Bratislav Petković
pored „YU formule“
Jedinstven­i primerak „mercedesa“ Specijalni dodaci u naslonu za ruku
Specijalna verzija „fijata 600“
Tito tokom obilaska Sajma
„Aero 50“
Kadilak u kolekciji Muzeja automobila Ovde je sedeo Maršal Bratislav Petković pored „YU formule“ Jedinstven­i primerak „mercedesa“ Specijalni dodaci u naslonu za ruku Specijalna verzija „fijata 600“ Tito tokom obilaska Sajma „Aero 50“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia