Alo!

Kad nestane strast

- Piše: Dragana Tomić

Z aljubljeno­st je proces koji zbog svih hemija i biologija u telu traje kratko, tri do pet godina, kažu psiholozi. Posle toga, izgleda da se većina zaglavi u zamci fraza „više ne osećam ljubav“i „više me ne privlači“.

Š ta se to dogodi, pa dvoje ljudi koji su se ludo voleli upadnu u mrežu dosade i predvidlji­vosti. Nestane uzbuđenja, miris nagog tela postane bajat, javi se osećaj da odavno više nema magije. Sve se unapred zna, nema izazova niti nedoumica. Na prvi pogled, sve je sigurno i ušuškano, ali ono što nedostaje jeste zadovoljst­vo, uzbuđenje i strast. D a li se to ljubav samo sakrije ili nestane u užurbanoj svakodnevi­ci? K ud idemo nakon tog buđenja iz romantično­g filma? N eki u neverstvo. Jednima je ono zgodni odušak za nešto što nemaju, drugima „poslednji fiks“za koji veruju da će im osvežiti vezu. Možda i hoće, ali samo privremeno. Suštinski sigurno neće rešiti problem.

N eki završe na krevetu terapeuta, neki kod advokata, a većina, čini mi se, ostane blokirana u neodlučnos­ti, pa umesto da iskoriste priliku da imaju kvalitetan zajednički život ili da potraže sreću sa nekom drugom osobom, odlučuju da ostanu u braku zbog dece, navike, novca.

Č injenica je da je sve u našem životu zahteva posvećivan­je i koncentrac­iju, a ljubavna veza, kao i sve drugo, traži trud i vreme. A, pre svega, volju da se nešto popravi. Istina je da podgrejano jelo ne može nikad biti ukusno kao ono izvađeno iz rerne, ali to ne znači da od pravljenja novog treba da odustanemo

N a jednoj od seansi, terapeutki­nja me je pitala: „Znajući sve što sada znate, zbog čega biste se venčali sa svojim partnerom danas?“. Prvo sam, da budem iskrena, rekla: „Ni zbog čega“. Garantujem vam da će bi većina vas odgovorila isto, jer monotonija svakodnevn­og života učini da zaboravimo na sve atraktivne kvalitete osobe u koju smo se nekoć zaljubili. Međutim, istina je da ako je već bilo nečeg posebnog, zbog čega smo se vezali za nekog, onda sigurno bar deo toga postoji i danas.

T ako da umesto da svakodnevn­o kritikujet­e, tražite mane i punite svoje srce besom, podsećajte se šta je to kod partnera dobro i šta vas kod njega privlači, prisetite se ko je osoba koja vas je očarala. Ako ste umeli da napravite te zamišljene zidove u svojim odnosima, umećete i da ih srušite.

I

, ne zaboravite, najjači afrodizija­k za posustalu ljubav je volja.

 ??  ?? ŠAŠAVA
KEVA
ŠAŠAVA KEVA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia