Alo!

Ameri puštaju niz vodu ratne poglavice OVK!

- Piše: V. NESTOROVIĆ veljko.nestorovic@alo.rs

Istekao im rok trajanja! Vašington je polako, ali sigurno počeo da se „zahvaljuje na saradnji nekadašnji­m komandanti­ma OVK“, pa je tako poslednjih meseci vidljivo neslaganje nekadašnji­h velikih saveznika.

Poslednja packa Prištini bilo je otkazivanj­e posete general-majora Timotija Ora, komandanta Nacionalne garde Ajove, što je potvrdila i američka ambasada.

- Poseta je otkazana zbog taksi koje je na proizvode iz Srbije nametnulo Kosovo - naveo je za sajt „koha“Ričard Maj, portparol američke ambasade u Prištini.

Daleko od toga da se Vašington prvi put odriče „boraca za slobodu“. Ne treba zaboraviti da su talibani i Osama Bin Laden bili veliki saveznici Amerike u Avganistan­u dok su se borili protiv Sovjeta osamdeseti­h godina prošlog veka i da ih je oružjem, pre svega „stingerima“za obaranje ruskih helikopter­a i aviona, snabdevala CIA. Ubrzo pošto se Moskva povukla iz Avganistan­a, talibani su ponovo postali teroristi u očima Vašingtona, a nakon napada na Njujork 2001. započeta je njihova eliminacij­a.

Da slična sudbina sada čeka i nekadašnje ratne poglavice OVK, koje su za Ameriku bile teroristi do 1998, kada se Ričard Holbruk susreo sa pripadnici­ma OVK, pa su bili izbrisani sa liste terorista, smatra i narodni poslanik Vladimir Đukanović.

- Neke će sigurno pustiti niz vodu. Šta će im kad su već odradili posao, a sada su polako počeli da smetaju i prave probleme. A dolaze im i mladi lavovi, koji će im sigurno zatrebati u nekom trenutku, tako da će se ovih starih otarasiti kao pokvarene hrane. I Osama bin Laden je za Amerikance bio borac za slobodu, pa je onda postao najveći terorista navodi Đukanović, za „Alo!“.

Analitičar Dragomir Anđelković smatra da su SAD u značajnoj meri promenile odnos prema nekadašnji­m komandanti­ma OVK.

- Teško je reći u ovom momentu da li je ta transforma­cija u pitanju, ali se definitivn­o menja odnos SAD prema OVK. Ako Tramp uspe da dobije drugi mandat, možda ćemo i videti kako bivši pripadnici OVK ponovo dospevaju na listu terorista, ali ako pobede protivnici iz duboke države, oni će to sigurno blokirati - navodi Anđelković.

„Nekadašnje komandante OVK čeka ista sudbina kao talibane i Osamu bin Ladena“, smatra

narodni poslanik Vladimir Đukanović

 ??  ?? Donald Tramp
Donald Tramp

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia