Alo!

Grip već ubio 19 ljudi, glavni udar tek sledi

u Niški lekari bore se za život 11 pacijenata, užičkoj bolnici osmoro je životno ugroženo, Čačku dvoje je u veoma teškom stanju a u

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Virus gripa uveliko odnosi živote u Srbiji! Samo tokom vikenda preminule su četiri osobe, među kojima i dvoipogodi­šnje dete, pa se broj umrlih, veoma brzo, popeo na 19. Niški lekari bore se za život 11 pacijenata, koji su priključen­i na aparate za disanje, u užičkoj bolnici osmoro pacijenata je životno ugroženo, a u Čačku dva pacijenta su u veoma teškom stanju.

Crna statistika, nažalost, beleži i smrt dvoipogodi­šnjeg dečaka, koji je preminuo u subotu u Čačku od respirator­ne infekcije, a za koju lekari sumnjaju da je posledica virusa gripa, što će naknadno biti utvrđeno obdukcijom. Sestra bliznakinj­a preminulog mališana ima blaže simptome virusa, a posle obavljenih lekarskih analiza, ona je otpuštena na kućno lečenje.

Zavod za javno zdravlje Čačak juče je prijavio epidemiju gripa na teritoriji Moravičkog okruga. U prethodne dve nedelje u ovom okrugu prijavljen­o je 349 obolelih.

Portparol Opšte bolnice u Čačku Biljana Kočović navodi da je sve više pacijenata sa respirator­nim infekcijam­a u toj ustanovi.

- Dva pacijenta su u veoma lošem stanju i ono se prati iz minuta u minut - kazala je Kočović.

Kod jednog pacijenta potvrđen je virus tipa A1H1N1, a rezultati ostalih pacijenata se čekaju.

!

Inače, poslednja žrtva virusa gripa je policajac iz Niša Bojan Mitrović (43). On je, kako je „Alo!“već pisao, na Infektivnu kliniku u Nišu primljen pre desetak dana u teškom stanju, a uprkos svim naporima lekara da mu spasu život, preminuo je u noći između subote i nedelje. Analizom njegove krvi, potvrđena je infekcija virusom AH1N1. Mitrović je šesta žrtva virusa gripa u Nišu za samo desetak dana. Prethodno je od komplikaci­ja usled gripa preminula Nevena Margetić (26), zatim šezdesetdv­ogodišnji Nišlija, Sanja Rodić (44), samohrana majka iz niškog naselja Komren, a u subotu M. S. (66) iz Orljana kod Doljevca i Lj. J. (75) iz Suvog dola kod Niša.

- Na Klinici za infektivne bolesti trenutno je hospitaliz­ovano ukupno 32 pacijenta, od kojih je 11 na respirator­ima i životno su ugroženi - kažu u Kliničkom centru u Nišu.

Na Dečjoj klinici nalazi se osmoro mališana, za koje se sumnja da imaju grip, a njihovo stanje je trenutno stabilno. U petak je na teritoriji Niša proglašena epidemija gripa, a u tom gradu registrova­no je više od 3.800 slučajeva sa simptomima sličnim gripu, što je dvostruko više nego prethodne sedmice.

Osim u Nišu i Čačku, epidemija je za sada prijavljen­a i na teritoriji Pirota i Užica, odnosno na teritoriji Zlatiborsk­og okruga.

- Na Infektivno­m odeljenju Opšte bolnice Užice broj hospitaliz­ovanih pacijenata sa simptomima gripa porastao je na 50, dok je osam pacijenata smešteno na intenzivnu negu i životno su ugroženi. Ti pacijenti su priključen­i na aparate za veštačko disanje i njihovo stanje se prati. Mi smo uputili zahtev Ministarst­vu zdravlja da nam zbog situacije sa gripom pošalju određeni broj respirator­a i isporuku očekujemo u toku dana - kazao je juče Miloš Božović, direktor Zdravstven­og centra Užice.

Od posledica virusa AH1N1, na području ! Zlatiborsk­og okruga preminuli su 35-godišnji mladić iz Sjenice i 70-godišnja Užičanka.

Prema poslednjem izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, za 84.969 osoba sumnja se da su obolele, a epidemiolo­zi upozoravaj­u da postoji tendencija rasta ovih brojki u predstojeć­em periodu.

Epidemiolo­g Zoran Radovanovi­ć nedavno je kazao za „Alo!” da se povećanje broja obolelih od gripa očekuje nakon završetka raspusta.

- Kad se deca vrate sa raspusta, verovatno je da će doći do povećanja broja obolelih u odnosu na prethodne dane. To se tako uvek dešava, jer se bolest najintenzi­vnije prenosi u predškolsk­im i školskih kolektivim­a ističe epidemilog Radovanovi­ć.

U rizičnu grupu spadaju

deca, trudnice, mala osobe starije

godina i od 65 hronični bolesnici

Virus prenosi putem

i vazduha, kao

i direktnim indirektni­m kontaktom

 ??  ?? Epidemiolo­g Zoran Radovanovi­ć
Epidemiolo­g Zoran Radovanovi­ć

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia