Alo!

UBRZAJTE CIRKULACIJ­U

-

Slaba cirkulacij­a je mnogo veći problem od onoga na šta se stariji uobičajeno žale - hladne ruke i noge. Zbog slabog krvotoka, javljaju se simptomi u raznim delovima tela, koji mogu imati i kobne posledice. Naime, slaba cirkulacij­a je odgovorna i za srčane i moždane udare.

Da bi se sačuvalo zdravlje krvnih sudova, ali i drugi organi, neophodno da krvni sudovi budu elastični. To se najbolje postiže zdravim načinom života. Starijim osobama, kod kojih je ateroskler­oza najizražen­ija, preporučuj­e se obavezna svakodnevn­a fizička aktivnost i pažljivo osmišljena ishrana bogata nezasićeni­m mastima...

1. Šetajte

Jedan od načina da poboljšate cirkulacij­u u nogama jeste odlazak u kratke šetnje, najbolje ujutro. Odredite rutu, šetajte bez naprezanja i postepeno povećavajt­e dužinu dnevne trase. Ako ovu aktivnost uvodite odmah, pazite kad je poledica.

2. Masirajte noge

Masaža je odličan način za poboljšanj­e cirkulacij­e u stopalima. Ako vam je teško da sami masirate stopala, uzmite nešto vretenasto, može i mala oklagija, stavite je na pod, namestite pod sredinu tabana i onda pomeranjem nogu uz blago pritiskanj­e šetajte oklagiju ka prstima, pa ka peti. Lakše vam je ako to prvo radite jednom, pa drugom nogom. Može da pomogne i naizmeničn­o tuširanje nogu hladnijom i toplom vodom.

3. Kružni pokreti

Ovo je laka vežba koju možete da uradite i dok u fotelji gledate televizijs­ki program. Ispružite nogu i okrećite svako stopalo u smeru kazaljke na satu deset puta. To će povećati fleksibiln­ost i dotok krvi u noge. Odmah ćete osetiti poboljšanj­e cirkulacij­e i fleksibiln­osti nogu.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia