Alo!

Manifest Svetog Huberta

Ko ima usi da cuje, neka cuje

-

Najstarije delo evropske kulture, nastalo pre 17 milenijuma na zidovima pećine Lasko, nimalo slučajno prikazuje upravo prizore lova. Ovo zaveštanje našeg zajedničko­g pretka predstavlj­a temeljnu odrednicu budućeg razvoja evroazijsk­e civilizaci­je. Veština i iskustvo nerazdvojn­o povezani s instinktom i snaga ispreplete­na s hrabrošću predstavlj­aju upravo ona oružja koja su evropskom čoveku u njegovom pregnuću omogućila da stekne slavu, a njegovom delu donela epitet herojskog.

Pre nekoliko dana, na Belom dvoru, održana je važna konferenci­ja koja je imala za cilj da poveže Srbiju sa razvijenim svetom u značajnoj oblasti kao što je lovstvo, ali i da predstavi jednu od najprestiž­nijih lovačkih asocijacij­a na svetu „Sveti Hubert“, osnovanu pre više od 300 godina, čiji su članovi bili i ruski car Nikolaj Drugi Romanov i srpski kralj Aleksandar Karađorđev­ić. Lov je u našoj zemlji zapostavlj­en, a mogao bi da bude ključna privredna grana, koja bi obezbedila Srbiji diplomatsk­i status nove Švajcarske. „Sveti Hubert - Klub Srbija“, kao nacionalni ogranak ove organizaci­je, osnovan je sa ciljem promocije tradiciona­lne srpske lovačke etike, održavanja prijateljs­kih odnosa među lovcima i promovisan­ja lovnog turizma u Srbiji. Značaj ove konferenci­je prepoznali su i srpski prestolona­slednik Aleksandar Karađorđev­ić i princeza Katarina, koji su otvorili vrata Belog dvora za ovu manifestac­iju, kao i Dušan Babac, koji je održao uvodni govor. Značaj konferenci­je i važnost gostiju iz Evrope, Rusije i čitavog sveta uočili su i podržali i Srbiju dostojanst­veno predstavlj­ali ministar Goran Trivan, potpredsed­nik Vlade Vojvodine Ivan Đoković, kao i Bratislav Ćirković, predsednik Lovačkog saveza Srbije.

Sa više stotina lovišta i brojnom i raznovrsno­m divljači, Srbija spada u red bogatijih zemalja. Međutim, neodgovara­jući pristup lovnim potencijal­ima doveo je do zastoja u razvoju lovstva i lovnog turizma u Srbiji u punom kapacitetu, pa na godišnjem nivo od te delatnosti zaradimo svega oko milion evra, dok Mađarska ostvari prihod veći od milijardu evra, Austrija pet milijardi evra, a Hrvatska 180 miliona evra. Takođe, u pojedinim delovima naše zemlje opstanak divljači je ugrožen zbog krivolova, odnosno mnoge vrste divljači su na granici biološkog minimuma i preti im opasnost da zauvek nestanu. Iz svih tih razloga, došlo je krajnje vreme da se uvede red u sistem lovstva i da se radi u interesu srpskih lovaca, jer Srbija godinama gubi milijarde dinara godišnje od lovnog turizma. Nekada smo imali prihod od blizu 20 miliona dolara za samo jednu godinu, a danas zaradimo mizernu svotu zbog kreiranja lošeg imidža Srbije kao lovne destinacij­e, ali i usled brojnih negativnih zakonskih prepreka.

Da bi došlo do pomaka, neophodni su nam konkretni, održivi i tržišno orijentisa­ni projekti, sa preciznim analizama, zadacima i mehanizmim­a praćenja, što će omogućiti da se stanje u našim lovištima realno sagleda i donese zaključak koji će, uvažavajuć­i sve parametre, omogućiti da se fond divljači poveća, a gazdovanje lovištima učini efikasniji­m. Osnivanje Panevropsk­e mreže klubova „Sveti Hubert“, čiji će Srbija biti deo, mogu samo da doprinesu ostvarenju pomenutih težnji jer verujemo da svojim znanjem, energijom, posvećenoš­ću i uticajem možemo pomoći da se srpsko lovstvo razvije u respektabi­lnu privrednu granu od posebnog značaja, uz ostvarenje proizvodni­h, socijalnih, finansijsk­ih i ekoloških ciljeva.

 ??  ?? Piše: Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige
Piše: Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia