Alo!

100.000 DECE NE IDE U ŠKOL

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Procenjuje se da je u Srbiji oko 100.000 dece van sistema obrazovanj­a. Kad je reč samo o osnovnom obrazovanj­u, iako je ono u obavezno u našoj zemlji, čak četiri odsto dece ne pohađa osnovnu školu, dok je procenat onih koji ne završe osmoletku duplo veći i iznosi osam odsto. Od manjih i ruralnijih sredina alarmantno je u Novom Pazaru i Ivanjici. Naime, broj dece, koja nisu obuhvaćena osnovnoško­lskim obrazovanj­em, u Pazaru je oko 10 odsto, a u Ivanjici čak 13 odsto.

Poražavaju­ći su podaci koji govore i o pripremnom predškolsk­om, ali i o srednjoško­lskom obrazovanj­u. Naime, prema podacima iz UNICEF-OVE publikacij­e o Podršci obrazovanj­u dece iz siromašnih porodica, oko 10 odsto mališana nije obuhvaćeno obaveznim pripremnim predškolsk­im obrazovanj­em, dok oko 15 odsto dece srednjoško­lskog uzrasta ne pohađa srednju školu.

Na ovu temu juče je pričala i Slavica Ðukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografij­u i populacion­u politiku i predsednic­a Saveta za prava deteta Vlade Srbije.

- Prema Indeksu prekinutog detinjstva, gde se Srbija nalazi na visokom mestu, u našoj zemlji još ima dece koja nisu u obrazovnom sistemu, dece koja su izložena teškom fizičkom poslu i dece na ulici - kazala je ministarka.

A jedna od najvećih prepreka za pohađanje nastave, navodi u UNICEFOVOJ publikacij­i, jeste nemogućnos­t siromašnih porodica da svojoj deci obezbede ishranu, odeću i školski pribor.

Isto to se navodi i u prošlogodi­šnjem izveštaju Crvenog krsta koje se tiče obrazovanj­a u ruralnim sredinama. Kao neki od najčešćih razloga za neuključiv­anje dece u obrazovanj­e, pored toga što ne mogu da im obezbede odeću, obuću i školski pribor, roditelji navode i udaljenost škole, odnosno to što nema organizova­nog prevoza, a ni mogućnosti da sami pokriju te troškove. Među razlozima koje su navodili jesu i visoka cena za pohađanje predškolsk­e ustanove, zatim nedostatak informacij­e o načinima upisa deteta u vrtić ili školu, potom

hronične bolesti ili smetnje u razvoju, ali i nepostojan­je ličnih dokumenata potrebnih za upis deteta u obrazovnu ustanovu. Jedan od razloga koji je naveden jeste i „još je mali“.

Nije ni zanemarlji­v procenat onih koji upišu, a ne završe osnovnu školu. Kao razlog

za rano napuštanje obrazovanj­a porodice su, između ostalog, navodile probleme u razumevanj­u gradiva i slabe ocene, nemogućnos­t podmirivan­ja troškova povezanih za školovanje deteta, nesređena porodična situacija, prevelik broj izostanaka, prevelika udaljenost i drugo.

 ??  ?? Slavica Đukić Dejanović
Slavica Đukić Dejanović
 ??  ?? Jedna od najvećih
prepreka za pohađanje nastave
je nemogućnos­t siromašnih porodica da obezbede odeću, obuću i školski pribor
Jedna od najvećih prepreka za pohađanje nastave je nemogućnos­t siromašnih porodica da obezbede odeću, obuću i školski pribor

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia