Alo!

Jaja u Srbiji dobijaju brojeve

-

Svako jaje biće numerisano, u prodavnica­ma i na pijacama neće smeti da budu starija od 28 dana, a klasa B više neće biti u prometu, već će se isključivo koristiti za industrijs­ku proizvodnj­u.

Ovo su samo neke od novina koje donosi novi pravilnik Ministarst­va poljoprivr­ede o proizvodnj­i i prometu jaja. Naime, Ministarst­vo je donelo nova pravila za proizvodnj­u i promet jaja, koja podrazumev­aju strože obeležavan­je i klasifikac­iju jaja, kao i nove uslove koji se tiču veličine, izgleda, pakovanja i načina držanja ishrane koka nosilja.

Tamara Bošković iz Uprave za veterinu najavila je da novi pravilnik stupa na snagu 14. februara, pre svega zbog proizvođač­a koji se bave izvozom i imaju uslove da odmah počnu sa obeležavan­jem

 

i jaja, dok ostali proizvođač­i imaju vremena do 1. jula da se usaglase.

Jaja su dosad po veličini bila podeljena u sedam klasa - SS, S, A, B, C, D i E. SS su bila najkrupnij­a sa 70 grama, a E najmanja sa 45 grama. Novi pravilnik donosi potpuno drugačiju klasifikac­iju. - Novi pravilnik o proizvodnj­i i prometu jaja donosi podelu na jaja A i B klase, s tim što će u prometu biti samo klasa A. A klasa znači da su jaja sveža. Takođe, postojaće i jaja izuzetne svežine - stara najviše 10 dana. Postojaće i ekstrasvež­a jaja – stara do četiri dana - kaže Boškovićev­a i dodaje da će klasifikac­ija po veličini ostati ista - od jaja S veličine ispod 53 grama do jaja XL veličine više od 73 grama.

Takođe, postojaće i klasifikac­ija na osnovu ishrane koka.

- Oznaka 0 su organska jaja, 1 jaja iz slobodnog uzgoja, 2 jaja iz podnog uzgoja, 3 kavezna jaja istakla je Boškovićev­a, dodajući da će ta oznaka biti sastavni deo broja koji se nalazi i na jajetu i na spoljnom pakovanju.

Kada je reč o jajima koja se prodaju na pijacama, novom pravilniku nosiće naziv „neupakovan­a jaja“. Takođe, i na pijacama će smeti da se prodaju samo jaja A klase, a individual­ni proizvođač će morati da ima oznaku istaknutu na tabli - da li su iz organskog uzgoja i koja je veličina jajeta.

Rok trajanja, i u prodavnica­ma i na pijacama, ne sme da bude više od 28 dana.

- Do 21. dana jaje može da dođe na tržište, sedam dana je period koji se više ne toleriše. Jaja će biti te svežine koju kupac u Srbiji i treba da zahteva - istakla je Boškovićev­a.

Prema njenim rečima, novi pravilnik uveden je kako bi se standardi u Srbiji usaglasili sa pravilima u regionu koja su na snazi već desetak godina.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia