Alo!

Zbogom, golmane SVETSKOG GLASA!

PREMINUO GORDON BENKS, LEGENDARNI ENGLESKI ČUVAR MREŽE

- Piše: V. ZOGOVIĆ vladimir.zogovic@alo.rs

Bivši engleski reprezenta­tivac Gordon Benks, golman svetskog glasa, kako ga je nazvao Ilija Petković, preminuo je u ponedeljak u Stouku u 81. godini posle duge i teške borbe protiv raka bubrega koji mu je otkriven 2015.

Ljubitelji fudbala na ovim prostorima pamte ga i kao golmana kog je Dragan Džajić na spektakula­ran način savladao u Italiji 1968. i na taj način odveo Jugoslavij­u u finale Evropskog prvenstva.

Igrao se 86. minut polufinala između Jugoslavij­e i Engleske (1:0) na stadionu „Artemio Franki“u Firenci. Džajić je grudima prihvatio jednu dugu loptu, izašao sam ispred Benksa, koji je tada slovio za najboljeg golmana na planeti, i maestralno šutirao pod prečku za pobedu „plavih“nad aktuelnim svetskim šampionom.

- Pre svega, žao mi je zbog njegove smrti. Nikada neću zaboraviti momenat kada sam mu dao gol. Veoma mi je dragocen. Gordon je spadao među najbolje golmane na svetu u to vreme. Englezi su bili prvaci sveta, a moj pogodak odveo nas je u finale Evropskog prvenstva. Uvek se rado setim toga gola - rekao je Dragan Džajić za „Alo!“.

Prema njegovim rečima, Gordon Benks je bio najbolji golman tog vremena.

- Bio je standardni golman reprezenta­cije Engleske, svaki drugi komentar je izlišan. Veliko ime ostrvskog fudbala i najbolji čuvar mreže tog vremena. Pamtim njegov lik. Ljubazno smo se pozdravili posle utakmice u Firenci - dodaje Džaja.

Akter kontinenta­lnog šampionata u Italiji 1968, u kojem je Jugoslavij­a u finalu poražena od selekcije domaćina, bio je i Ilija Petković.

- Golman svetskog glasa. Bog je pravedan i odlučio je da svi moramo otići na onaj svet. Odlično se sećam utakmice u Firenci. Važio je za najboljeg na svetu, ali onaj Džajićev šut nije mogao da odbrani. Bio je u plejadi golmana koji su karakteris­ani kao nesavladiv­i, zajedno s Lavom Jašinom. Primali su i oni golove, ali su gospodaril­i u svom prostoru. Bila je to Englezima prva utakmica pošto su osvojili svet, ujedno i prva koju su izgubili. U to vreme nije bilo euforičnih završetaka i proslava, sve je bilo dostojanst­veno. Sećam se da smo se pozdravili bez obzira na veliko rivalstvo i na to što smo ih eliminisal­i. Veliko iznenađenj­e smo tada napravili - kaže Ilija Petković za naš list.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia