Alo!

Planuli aranžmani za praznike

-

Svetske metropole poput Pariza, Londona, Venecije, Atine, kao i spa centri u Sloveniji ili Mađarskoj, najtraženi­ja su odredišta za one koji slave Dan zaljubljen­ih i Sretenje. Za mini-odmor, srpski turisti bili su spremni da iskeširaju i do 100 evra po danu.

Dan zaljubljen­ih, 14. februar, i Sretenje, odnosno Dan državnosti, naslonjeni su na dane vikenda, pa su mnogi to iskoristil­i za mini-odmor i pobegnu od gradske vreve. Zaljubljen­i idu uglavnom u evropske metropole i spa centre u susednim zemljama, oni drugi su pak potražili predah u domaćim zimskim centrima i banjama.

Najveći broj domaćih turista odlučio se da za praznične dane poseti evropske gradove autobusom ili avionom, kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacij­e turistički­h agencija (YUTA).

- Budimpešta, Beč, Prag, Solun, severna Italija - Venecija, Padova, Bolonja i Verona, neki su od gradova za koji su se naši ljudi odlučili, jer su autobuski aranžmani do njih vrlo povoljni. Cena zavisi od destinacij­e, ali se za 40-50 evra može otputovati. Izbor hotela je veliki, a u to je uključeno čak tri do pet noćenja. Druga opcija su nešto skuplji vikend aranžmani od 220 ili 250 evra, pa naviše. Takođe, u pitanju su evropski gradovi - Pariz, Rim, London, Barselona, Atina, Lisabon, ali se putuje avionom - objašnjava Seničić i dodaje da su se mnogi odlučili za velnes odmore u zemljama u okruženju.

Mađarska, Slovenija i Hrvatska već godinama posetiocim­a nude kvalitetan velnes odmor po relativno povoljnim cenama, a aranžmani koštaju od 60 do 70 evra po osobi po danu.

Prema Seničićevi­m rečima, oni koji se nisu opredelili za Evropu i velnes odmore, uglavnom su uplaćivali vikend aranžmane na planinama i banjama u zemlji. - Veliko je interesova­nje za planine, pošto je još zimska sezona.

Aktuelni su Kopaonik, Zlatibor, Divčibare, kao i Stara planina. Vikend aranžmani na planini u proseku, u zavisnosti od smeštaja, da li je u pitanju hotel ili aranžman, koštaju od 30 do 100 evra po osobi po danu. U zimskim centrima, cena apartmana za tri osobe je između 50 i 60 evra po osobi i danu. Hotelski smeštaj se kreće, u zavisnosti od kategorije, od nekih 30 evra po osobi po danu, pa naviše, do više od 100 evra po čoveku u kvalitetni­jim hotelima. Veliko interesova­nje među građanima vladalo je i za banje i banjska lečilišta. Dakle, Vrnjačka banja, Sokobanja, Prolom banja i Vrujci su popularne destinacij­e, a cene u apartmanim­a su od 10 evra, a u hotelima od 25 do 30 evra po osobi dnevno, ali ima i hotela u kojima smeštaj košta više od 100 evra po danu - objasnio je naš sagovornik. J. Mitrović

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia