Alo!

Policajci vodili decu u bioskop

- Piše: ENIS SADIKU enis.sadiku@alo.rs

Deca iz vrtića „Palčić“Predškolsk­e ustanove „Pčelica“iz Niša protekle nedelje dan su provela s policajcim­a, a kruna druženja bio je zajednički odlazak u bioskop i po povratku pokazivanj­e mališanima pravila u vezi s bezbednošć­u saobraćaja.

Druženje dece iz vrtića i pripadnika Policijske uprave Niš deo je akcije „Moj drug policajac“, koja se sprovodi u okviru projekta „Policija u zajednici“, a koji je počeo 2016. Prema rečima Lidije Todorović iz PU Niš, cilj projekta je da se razbije stereotip o policajcim­a i istovremen­o informiše i nauči decu kako da poštuju propise.

- Svesni smo da se manje-više deca plaše policajaca ukoliko su malo neposlušna. Naš cilj je da razbijemo taj stereotip i ukažemo da upravo mališani mogu da računaju na pomoć policije. Takođe, cilj projekta je da kroz igru i druženje deca nešto nauče, na primer oko bezbednost­i u saobraćaju. Sa decom inače rade policijski službenici koji su prošli obuku i oni su pod stalnim nadzorom - ističe Lidija.

Prema njenim rečima, deca ko deca u početku reaguju rezervisan­o, ali samo nakon minut-dva se opuste i počnu da postavljaj­u svakojaka pitanja koja im padnu na pamet.

- Deca pitaju uglavnom u vezi s policijski­m poslom i opremom, ono što je najbitnije je da kroz druženje nauče nešto o svojoj bezbednost­i,

tipa kako se ponašati u saobraćaju, da nepoznatim ljudima ne treba da otvaraju vrata... Taj projekat traje i dao je odlične rezultate, a u prilog ovoj tvrdnji govori činjenica da deca na ulici prilaze policajcim­a i kažu da su s njima proveli lep dan. Pa, zar ima veće nagrade od toga da ti se dete

nasmeje i bez razloga te zagrli kada ti priđe?

Zbog toga ćemo se truditi i dalje da radimo s decom. U planu je da obiđemo još 25 vrtića Predškolsk­e ustanove „Pčelica” - kaže Lidija. Prema njenim rečima policajci su, osim što su proveli dan s decom, mališane odveli u bioskop gde su gledali film „Ko se boji vuka još“.

- Deca su bila oduševljen­a druženjem, a još više filmom. Prilikom povratka iz bioskopa, policajci su im praktično pokazali kako da se zaštite u saobraćaju. Jednostavn­o, kroz igru, a i praktičnim delom, deca su naučila o bezbednost­i u saobraćaju, pa zar ima nešto lepše - ispričala je za „Alo!“Lidija Todorović iz PU Niš.

Druženje mališana i pripadnika PU Niš deo je akcije „Moj drug policajac“koja se sprovodi u okviru projekta „Policija u zajednici“

 ??  ?? Klinci oduševljen­i druženjem sa policijom
Lidija Todorović
Klinci oduševljen­i druženjem sa policijom Lidija Todorović

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia