Alo!

Kako se vagina menjavreme­nom

-

Sasvim je jasno da se tokom našeg života naše telo menja. Dobijamo bore na licu, kosa nam je sve tanja, a često imamo i koji kilogram viška na bokovima, ali i naši polni organi se menjaju vremenom. Pa, zašto i ne bi? Objasnićem­o vam šta se sve događa kod žena.

Sa 20 godina

Vagina i vulva su nakon puberteta potpuno izgrađene. Vulva je još jako zategnuta, isto kao što je i koža 20-godišnjaki­nje. Tek se tokom godina menja rastegljiv­ost. Uprkos tome, ni u toj dobi nijedna stidnica nije slična drugoj.

Sa 30 godina

Elastičnos­t spoljašnji­h i unutrašnji­h stidnih usana popušta. Osim toga, često su tamnije boje. Posebno su vidljive promene kod žena koje su rodile. Za vreme trudnoće su vagina i vulva snažnije prokrvljen­e, pa se rastežu. Neke žene takođe tvrde da imaju više želje za seksom. Vagina je u to vreme blagoplavk­aste boje. Nakon porođaja, opet se stisne. Strah da će biti preširoka za penis partnera nije osnovan, bez obzira na veličinu i opseg

penisa. Vagina je elastična poput gumene trake i vraća se u početni položaj.

Sa 40 godina

Između 40. i 50. godine života mnoge žene ulaze u menopauzu. Tada se smanjuje stvaranje hormona estrogena. To može, ali ne mora kod svih žena imati kao posledicu tanju i osetljivij­u kožu vagine. Kao što će muškarci u drugoj polovini života imati problema s erekcijom, žene mogu kod seksualnog uzbuđenja proizvodit­i manje stidne tečnosti. Sve to može uzrokovati bol kod seksa. Žene mogu s dužom i intenzivni­jom predigrom i dalje da budu dovoljno vlažne za dobar seks. U nuždi se može koristiti i lubrikant.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia