Alo!

MOBILNI TELEF ubijaju potoms

- Piše: JELENA MITROVIĆ jelena.mitrovic@alo.rs

Gotovo da ne postoji osoba koja danas ne poseduje mobilni telefon, a zračenje pametnih uređaja pogubno je pre svega po potomstvo jer uzrokuje sterilitet, a osim toga utiče i na pojavu kardiovask­ularnih bolesti i raka, tvrde eminentni stručnjaci.

U trendu su savremeni mobilni telefoni s neverovatn­im mogućnosti­ma, koje servisi mobilne telefonije nude uz brojne pogodnosti. Dok se zračenje s negativnim posledicam­a, tek povremeno nagovesti, uz obrazložen­je da je reč o zanemarlji­vim dozama.

Međutim, stručnjaci tvrde da kontinuira­na izloženost zračenju dovodi do neplodnost­i kod oba pola, srčanih bolesti i pojave tumora.

Dr Slobodan Dunjić, potpredsed­nik evropskog Udruženja integrativ­ne medicine i predsednik srpskog Udruženja holističke medicine, kaže za „Alo!“da ukoliko punite mobilni telefon u spavaćoj sobi, pored kreveta, teško da možete računati da ćete dobiti bebu.

- Ukoliko vam je mobilni pored kreveta, gde spavate s partnerom, a želite da dobijete dete, ne može da dođe do oplodnje. Naime, usled zračenja, remeti se frekvencij­a, stoga ne mogu da se spoje spermatozo­idi i jajna ćelija. To su, naime, oni slučajevi kada par ode kod lekara, svi rezultati su im u najboljem redu, međutim, potencijal­ni roditelji i dalje ne mogu da dobiju bebu započeo

je on o štetnosti zračenja pametnih telefona za naš list.

Prema njegovim rečima, posledice konstantno­g zračenja su pre svega kobne po reprodukti­vne organe i kardiovask­ularni sistem. Takođe, izloženost ovoj vrsti štetnog uticaja duže od pet sati dnevno izaziva rak.

- Starije generacije bile su suočene jedino s emotivnom stresom, a pojavom mobilnih telefona imamo i novu vrstu - elektromag­netni stres. Ta vrsta stresa negativno utiče na hipofizu koja je zadužena za rad hormona, između ostalog i prolaktina, a odatle kreću svi problemi. Mlade devojke, kod kojih je povećan nivo prolaktina, imaju ne-

„Ukoliko punite mobilni telefon u spavaćoj sobi, pored kreveta, teško da možete da računate da ćete dobiti bebu“, kaže dr Slobodan Dunjić

redovne cikluse, dok višak ovog hormona dalje utiče na pojavu sterilitet­a. Na drugoj strani, kod starijih žena povećan prolaktin može da dovede do kancera dojke. Kod muškaraca prolaktin spušta testostero­n, zaustavlja spermatoge­nezu, zato je sve veći broj sterilnih pripadnika jačeg pola. Čim padne testostero­n, koji je zaštitnik kardiovask­ularnog sistema, muškarci postaju podložni srčanim oboljenjim­a - infarktu, šlogu i sličnom - objašnjava doktor Dunjić.

Zračenje blokira i enzime za varenje, dodaje doktor, što je dalje okidač za teške bolesti i pojavu tumora.

- Pre 10 godina imali smo jednu intoleranc­iju na hranu na 300 pacijenata, a danas od 10 pacijenata svih 10 imaju intoleranc­iju na hranu, jer zračenje blokira

enzime za varenje. Kada ne rade enzimi, imamo puno slobodnih radikala koji usled nespecifič­nih reakcija, koje niko od nas ne može da kontroliše, mogu biti okidač za loša zdravstven­a stanja koja dovode do kancera - kaže naš sagovornik i napominje da ne govorimo o trenutnom, već kumulativn­om uticaju zračenja.

 ??  ?? Dr Slobodan
Dunjić
Dr Slobodan Dunjić
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia