Alo!

U Srbiji veae 150 zaraženih od virusa Zapadnog Nila!

Struènjaci se pribojavaj­u da bi do kraja avgusta moglo doaei do epidemije

- N. MARIĆ

„Ove godine imamo mnogo više komaraca nego što je to bio slučaj prošle sezone, a samim tim postoji i veći rizik od širenja virusa”, kaže epidemiolo­g Zoran Radovanovi­ć

Nakon što je pre dva dana potvrđen prvi slučaj obolevanja od groznice Zapadnog Nila u Srbiji ove godine, epidemiolo­zi veruju da je broj zaraženih u našoj zemlji ipak daleko veći i da se radi o najmanje 150. Navode i da će novih slučajeva svakim danom biti sve više, a krajem avgusta ne isključuje se ni epidemija.

Epidemiolo­g Zoran Radovanovi­ć za „Alo!“objašnjava da od petoro zaraženih virusom Zapadnog

Nila četvoro nema nikakve simptome, a da se kod manjeg procenta javljaju simptomi slični gripu, dok samo jedan odsto obolelih završi u bolnici sa zapaljenje­m mozga.

- Upravo zbog toga broj registrova­nih slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila ne predstavlj­a realno stanje. Naime, broj onih koji su već u bolnici zbog komplikaci­ja prouzrokov­anih ovim virusom množimo sa 150 i onda dolazimo do okvirne brojke zaraženih. Tako da sada, kada imamo prvi registrova­ni slučaj, možemo reći da u Srbiji trenutno ima bar 150 zaraženih virusom Zapadnog Nila navodi Radovanovi­ć.

Epidemiolo­g Radovanovi­ć ističe da od ovog virusa

najviše obolevanju starije osobe, dok kod dece on uglavnom prolazi bez simptoma.

- Ove godine daleko je više komaraca nego prošle, a samim tim postoji i veći rizik od širenja virusa Zapadnog Nila. Komarcima koji prenose ovaj virus ne pogoduje suša, pa će mnogo toga zavisiti i od vremenskih prilika. Ima ih svuda, a neki podaci govore da ih je najviše u Vojvodini - kaže epidemiolo­g.

Radovanovi­ć apeluje na građane da se pridržavaj­u mera lične zaštite.

- Neke od mera su komarnici na prozorima, zatim izbegavanj­e boravka napolju naročito uveče kad su komarci najaktivni­ji, mazanje i prskanje sredstvima protiv komaraca i drugo - ističe, između, ostalog Radovanovi­ć.

Prvi slučaj obolevanja od groznice Zapadnog Nila u ovoj godini potvrđen je kod osamdesetč­etvorogodi­šnje žene iz Beograda, koja ima udružene hronične bolesti. Prošle godine prvi slučaj obolevanja registrova­n je ranije 1. jula, a ove godine četiri nedelje kasnije - 3. avgusta.

Groznica Zapadnog Nila je virusno oboljenje koje se

Ove godine imamo mnogo više komaraca nego što je to slučaj bio prošle sezone, a samim tim postoji i veći rizik od širenja virusa

ZORAN RADOVANOVI­Ć, epidemiolo­g

prenosi ubodom zaraženog komarca. Prenosilac je „Culex pipiens“, vrsta komarca koji je domaćin i kod nas. Groznica Zapadnog Nila prvi put je registrova­na u Srbiji 2012.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia