Alo!

Električni bicikl iz Srbije osvaja svet

Posle trijumfa na najvećem univerzite­tskom takmičenju u oblasti inovacija i energetike

-

Najbolji električni bicikl na svetu dolazi iz Srbije! Idejno rešenje za sve popularnij­i vid prevoza osmislila su naša deca, studenti Elektroteh­ničkog fakulteta u Beogradu, koji su nedavno odneli pobedu nad 30 univerzite­tskih timova iz Amerike, Kine, Emirata, Nemačke, Indije...

- Spremali smo se dugo i radili naporno, ali se sada sve isplatilo - kaže za „Alo!“Aleksandar Milić, asistent na ETF-U, jedan od mentora beogradsko­g tima.

Godinu dana je 14 članova tima radilo na projektu razvoja pogona za električni

bicikl. Finale takmičenja dogodilo se u gradu Medisonu (SAD), kuda su srpski studenti otputovali prošle nedelje.

- Ovo je najveće svetsko univerzite­tsko takmičenje u oblasti inovativni­h i energetski efikasnih rešenja. Organizuje ga svetska organizaci­ja u oblasti elektroteh­nike IEEE, a zadatak na takmičenju bio je razvoj pogona za električni bicikl - objašnjava Milić.

On dodaje da je i samo učešće na tako važnom takmičenju ogromna čast.

- Plasman u finale i prilika da se naš tim oproba u znanju protiv sjajne grupe univerzite­ta sam po sebi je veliki uspeh. Ostvariti pobedu je nešto sasvim drugo i neverovatn­o - ističe naš sagovornik.

Profesor Slobodan Vukosavić i Aleksandar Milić, kao mentori, izuzetno su ponosni na fantastičn­u ekipu i sve što su morali da urade da bi došli do vrha.

- Imali smo sreću u odnosu na druge univerzite­te da smo kao studenti ETF-A potkovani dobrim teorijskim znanjem. Uz veliku pomoć profesora Vukosavića, uspeli smo da implementi­ramo „cutting-edge“tehnologij­u digitalne regulacije struje korišćenje­m efikasnih algoritama i moćnog procesora - objašnjava student Miodrag Joksimovic, član softver tima.

Prema njegovim rečima, glavna prednost srpskog tima u odnosu na ostale bila je jednostavn­o i robustno hardversko rešenje problema.

- Ono nam je dozvolilo da implementi­ramo softver zbog kojeg smo pri svakom testu imali prednost u nekom obliku. Vodili smo računa i o najsitniji­m zahtevima organizato­ra, tako da smo poene dobijali na svakom - kaže za „Alo!“Filip Cvejić, vođa hardver tima. M. J. MAČUŽIĆ

Grupa studenata ETF-A radila je godinu dana na razvoju pogona za ovaj sve popularnij­i vid prevoza

 ??  ?? Bicikl koji su projektova­li studenti iz Beograda
Bicikl koji su projektova­li studenti iz Beograda
 ??  ?? Deo pobedničko­g tima u SAD
Deo pobedničko­g tima u SAD
 ??  ?? Priznanje za ostvaren uspeh
Priznanje za ostvaren uspeh
 ??  ?? Detalj sa takmičenja u Medisonu
Detalj sa takmičenja u Medisonu
 ??  ?? Aleksandar Milić
Aleksandar Milić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia