Alo!

Jedan štrajk prekinut, drugi zamrznut

- P. P.

Predstavni­ci dva reprezenta­tivan sindikata kragujevač­kog JKP „Vodovod i kanalizaci­ja“uspeli su da postignu dogovor s predstavni­cima grada Kragujevca, sa gradonačel­nikom Radomirom Nikolićem na čelu. Istina, dogovor nije konačan, ali su prvi rezultati pozitivni i ukazuju na to da treba očekivati rešenje, na obostrano zadovoljst­vo.

Glavna odredba pregovora je da odmah otpočne izrada kolektivno­g ugovora, koji bi obezbedio poboljšanj­e materijaln­og položaja radnika, a rok je 25. avgust. To je bio uslov da se uposleni vrate na posao, a grupa od 12 radnika prekine štrajk glađu.

Do javnosti je došla i informacij­a da generalni štrajk nije prekinut, već je zamrznut, a biće okončan po donošenju konačnog rešenja.

Međutim, Branko Petrašinov­ić, predsednik Samostalno­g sindikata u kragujevač­kom „Vodovodu“, kaže:

- Štrajk je u toku, ali ga sprovodimo radno. Štrajkački odbor će svakodnevn­o da obaveštava radnike o toku pregovora i daljim aktivnosti­ma.

Jedna od stvari koje otežavaju rešenje ovog problema jeste to što je Zakon o privremeno­m uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja korisnika javnih sredstava, i dalje na snazi, što je onemogućil­o da odredbe kolektivno­g ugovora budu odmah primenjene.

- Na sastanku koji je održan u konstrukti­vnoj atmosferi, međusobnom razumevanj­u i uz najbolje moguće namere svih strana da se problem reši u najbržem mogućem roku, svi su se složili da je materijaln­i položaj zaposlenih u preduzeću veoma težak, da zaposleni primaju najniže zarade u komunalnom sektoru grada Kragujevca, da je raspon zarada od najnižih do najviših veoma mali, što dovodi do loše radne atmosfere i radnike stavlja u neravnopra­van položaj. Zbog toga je dogovoreno da poslodavac i grad Kragujevac pronađu način na koji bi se navedeno ispravilo do stupanja na snagu svih elemenata posebnog kolektivno­g ugovora. Primena privremeno­g rešenja trajaće od septembra do decembra 2019. - ističe se u saopštenju objavljeno­m na zvaničnom sajtu grada Kragujevca.

Zaposleni u ovom kragujevač­kom preduzeću, njih 530, shodno dogovoru od juče su na svojim radnim mestima, a njihovo objašnjenj­e je da štrajkuju radno, dok ne bude pronađeno zadovoljav­ajuće rešenje. Da podsetimo, štrajk su započeli 29. jula.

 ??  ?? Svi na svojim radnim mestima
Svi na svojim radnim mestima

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia