Alo!

NASA šalje Dejanov satelit u svemir!

Dejan Lukić iz Broda pravi satelit za mobilne komunikaci­je, a njegovu izradu finansirać­e najjače svetske svemirske agencije

- BANJALUKA.COM

Snovi su ostvarivi samo ako u njih dovoljno verujete i trudite se da ih ispunite, a dokaz za to je 13-godišnji Dejan Lukić iz Broda, čiju je ideju o izradi satelita za komunikaci­ju prihvatila čak NASA, koja će zajedno sa Evropskom svemirskom agencijom (ESA) platiti i troškove licence za kontrolu satelita i papirologi­je.

Dejan za portal „Banjaluka.com“kaže da satelit zasad postoji na papiru.

- Najveća prepreka bili su 3D modeli, nacrti i softver jer po kriterijum­ima NASA sve mora biti profesiona­lno dokumentov­ano za javnost. Planiramo da nastavimo s pravljenje­m satelita, prihvatili su ovu ideju i dali su mi rok do maja 2020. godine - kaže je ovaj talentovan­i dečak.

Kako dodaje, satelit pruža internet i mobilnu konekciju. Internet bi bio mnogo brži i jeftiniji nego sada, dok će mobilna konekcija podržavati kristalno čiste razgovore na udaljenim lokacijama.

- Ideju za ovakav satelit imao sam još od 2016. godine, ali tada nisam znao da postoji program „NASA Launch Initiative“. Tek ove godine sam saznao da NASA mladima daje finansije za takve projekte. Radio sam na njemu od aprila 2019, a u maju mi je pripomogao prijatelj Nikola Peulić i oko programira­nja koda i otklanjanj­a grešaka, jer se glavni računar u satelitu sastoji od više od 400.000 linija koda - kaže on i naglašava da NASA planira da odvoji 45.000 dolara ako lansiranje bude uspešno.

Prema njegovim rečima, satelit bi trebao da bude lansiran pomoću rakete „falkon 9“ili „falkon hevi“, koje proizvodi „Spejs Iks“.

- Datum lansiranja je između 25. i 30. maja 2020. Biće lansiran sa Floride, sa istorijske lansirne podloge 39A, na kojoj je bila lansirana raketa „Saturn 5“koja je odvela ljude na Mesec. Satelit će biti lansiran u nisku Zemljinu orbitu na visinu od 480 kilometara i inklinacij­u od 54 stepeni - kaže on.

Satelit će biti u orbiti od 120 do 180 dana, što zavisi od položaja Zemlje u odnosu na Sunce i ostale nebeske objekte zbog gravitacij­e. Dejan objašnjava i da je tokom rada naišao na problem radijacije.

- Satelit će imati digitalni Gajgerov brojač, koji će pratiti radijaciju u svemiru i po potrebi gasiti i paliti elektronik­u. Za tih 120-180 dana pružaće internet konekciju svima koji imaju satelitske prijemnike - istakao je Dejan.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia