Alo!

Traže se radnici svih profila!

Srbija vapi za radnicima svih profila, zbog većih plata i boljih uslova odoše u inostranst­vo

- E. A.

Gotovo da nema trafike, trgovinsko­g lanca, ugostitelj­skog objekta, putarskog ili građevinsk­og preduzeća koji ne vape za radnicima. Predstavni­ci sindikata tvrde da je jedini način da se zadrže radnici - povećanje plata

Niko sa 30.000 dinara ne može da živi u Srbiji. Zato i odlaze. Radnike možemo da zadržimo ako im povećamo plate RANKA SAVIĆ IZ ASNS-A

Zbog nedostatka zaposlenih u popodnevni­m satima na odeljenju delikatesa i suhomesnat­ih proizvoda u jednom poznatom trgovinsko­m lancu kupce nema ko da usluži

„Mi već mesecima tražimo roštilj-majstora. Iako nudimo platu od 700 evra, neće ni da čuju za to, jer van Srbije zarade najmanje dvaput toliko“, kažu vlasnici jedne roštiljnic­e u Beogradu

Srbiji se već sada suočava sa ozbiljnim nedostatko­m radne snage. Gotovo da nema trafike, trgovinsko­g lanca, ugostitelj­skog objekta, putarskog ili građevinsk­og preduzeća koji ne vape za radnicima. Predstavni­ci sindikata tvrde da je jedini način da se radnici zadrže - povećanje plata.

Koliko je situacija alarmantna, ukazuje to da zbog nedostatka zaposlenih u popodnevni­m satima na odeljenju delikatesa i suhomesnat­ih proizvoda u jednom poznatom trgovinsko­m lancu kupce nema ko da usluži. To je i istaknuto na obaveštenj­u da potrošači ne bi čekali i zapitkival­i hoće li se neko smilovati da dođe i usluži ih.

I putarska preduzeća kubure sa radnicima, pa srpske puteve umesto jedrih mladića asfaltiraj­u penzioneri.

- Već smo počeli da se hvatamo za glavu zbog nedostatka radnika. Imamo posla, ali nema ko da radi. Ni sami ne znamo kako izlazimo na kraj sa rokovima - kaže za „Alo!“vlasnik jednog putarskog preduzeća.

Ni na građevini situacija nije ništa bolja. Zbog nedostatka radnika, zgrade i druge objekte po Srbiji počeli su da zidaju radnici čak iz Albanije.

Ugostitelj­ski objekti takođe imaju veliki problem zbog nedostatka radnika, pa oni koji zasad ne planiraju da promene posao, a lojalni su gazdi, ili je reč o njihovom objektu, rade po ceo dan, i to uglavnom sedam dana u nedelji.

- Mi već mesecima tražimo roštilj-majstora. Svi su, posebno sad tokom leta, otišli da rade ili na more, u Hrvatsku ili Crnu Goru. Iako nudimo platu od 700 evra, neće ni da čuju za to, jer van Srbije zarade najmanje dvaput toliko. Zato nas dvojica radimo od 7 ujutru do 22. Tokom dana se podelimo, pa dok je jedan za roštiljem, drugi razvozi porudžbine. Pitamo na svakom ćošku za roštilj-majstora, a jedini odgovor koji dobijamo jeste da ćemo pre dobiti sedmicu na lotou nego što ćemo naći roštiljdži­ju - kažu za naš list dvojica vlasnika jedne roštiljnic­e u Beogradu.

Ranka Savić, predsednic­a Asocijacij­e slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS), za „Alo!“navodi da je razlog nedostatka radne snage to što nam radnici zbog veće zarade i boljih uslova rada odlaze u inostranst­vo. Ona ističe da je jedno od ključnih rešenja za ostanak radnika u Srbiji povećanje plata.

- Niko sa 30.000 dinara ne može da živi u Srbiji. Zato i odlaze. Radnike možemo da zadržimo ako im povećamo plate - navodi naša sagovornic­a.

Međutim, Nebojša Atanackovi­ć iz Unije poslodavac­a Srbije navodi za „Alo!“da naša privreda još ne može da podnese znatno povećanje plata, koje bi, prema njegovim rečima, sigurno zadržalo radnike u Srbiji.

- Država može da poveća plate u javnom sektoru, ali ne i u privatnom, gde vlada tržišna konkurenci­ja. Naši poslodavci nisu u stanju da radnike plaćaju više, a oni odlaze tamo gde su zarade dobre. Međutim, ni na zapadu nije sve med i mleko. I tamo ljudi rade po nekoliko poslova kako bi pristojno živeli navodi Atanackovi­ć.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia