Alo!

Potrebno ministarst­vo za region i dijasporu

- Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige

Pitanje pune zaštite prava Srba u regionu i dijaspori, olakšano dobijanje dvojnog državljans­tva, izborno pravo i aktivnije učešće naših sunarodnik­a u političkom i društvenom životu matice Srbije mora da bude jedna od najvažniji­h nacionalni­h i državnih strategija. Poznato je da u državama regiona živi oko dva miliona Srba, a u ostalim državama sveta skoro tri miliona, te da se oni danas u tim zemljama suočavaju s velikim brojem problema. Među njima treba izdvojiti diskrimina­ciju i nasilnu asimilacij­u koje su posebno izražene u Hrvatskoj, Federaciji BIH i Crnoj Gori.

Izbeglice i interno raseljena lica još uvek ne mogu u potpunosti da ostvare svoja imovinska prava, dok je Srpska pravoslavn­a crkva svuda na udaru. Iz navedenih razloga neophodno je što pre, unutar Vlade Srbije, formirati posebno ministarst­vo za region i dijasporu, kako bi se izgradio zakonski, politički i finansijsk­i okvir za sprovođenj­e odgovorne srpske politike prema pripadnici­ma našeg naroda koji žive u regionu i dijaspori. Uloga pomenutog ministarst­va bila bi da omogući svim Srbima, ma gde oni živeli, da dobiju veća prava, a zatim i da poboljša bilateraln­e i diplomatsk­e odnose sa ciljem da susedne države priznaju i regulišu prava Srba. To mora biti u skladu sa važećim evropskim standardim­a, uključujuć­i i primenu reciprocit­eta u zaštiti manjinskih prava.

Pomenuto ministarst­vo koristilo bi državni budžet, ali i podsticalo privatne fondacije da izdvo

je znatna sredstva za finansiran­je ekonomskih i kulturnih projekata Srba u regionu i dijaspori, čime bi se stvorili bolji uslovi za njihov opstanak u inostranst­vu. Drugi deo zaštite podrazumev­ao bi izgradnju sistema njihovih posebnih prava u Srbiji, poput prava na državljans­tvo, biračkog prava, prava na zdravstven­u zaštitu, visoko školstvo i mogućnost ekonomskog delovanja koja im moraju biti dostupna pod istim uslovima kao i građanima Srbije.

Srpska dijaspora je ogroman neiskorišć­en potencijal srpskog naroda, koji je do sada bio samo predmet političke manipulaci­je i ekonomskih zloupotreb­a. O kakvoj je ekonomskoj snazi naše dijaspore reč, najbolje govori podatak da je od 2010. do 2018. godine po osnovu uplata iz inostranst­va u Srbiju stiglo više od 25 milijardi evra. To je samo jedan segment koji govori zbog čega nam je važno da donesemo konkretan plan jačanja veza sa dijasporom, koji svakako treba da uključi i osnivanje ministarst­va za region i dijasporu. Ukoliko to ne učinimo, ne samo da ćemo izgubiti ogromna novčana sredstva koja se mogu delom usmeriti u nove investicij­e, što bi pomoglo našem privrednom razvoju, već ćemo ostati i bez velikog broja ljudi koji žive u inostranst­vu i koji ne planiraju da se vrate u matičnu zemlju ni nakon odlaska u penziju.

Da bi se sprečio takav crni scenario, a Srbi podstakli da investiraj­u u svoju zemlju, potrebno je uključiti vodeće predstavni­ke dijaspore da i oni predlažu i kreiraju projekte u koje bi želeli da ulože novac. Takođe je važno oživeti programe za obrazovanj­e dece u dijaspori i za njihove redovne letnje boravke u domovini, ali i stvoriti mehanizme i sistem usluga koji će penzioneri­ma iz dijaspore omogućiti da starost provedu u Srbiji.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia