Alo!

Kakva je korist od bojkota?

INTERVJU Miloš Jovanović, lider Demokratsk­e stranke Srbije, za „Alo!“poručuje

-

„Još nisam čuo bilo kakvu vrstu ozbiljnije argumentac­ije u prilog tezi da bi bojkot izbora predstavlj­ao svrsishoda­n korak ka političkim promenama i promeni vlasti u Srbiji. Niti sam čuo takvu argumentac­iju, niti je lično vidim“, poručio je Miloš Jovanović, lider DSS-A, u intervjuu za „Alo!“. Dodao je pak da je uvek spreman da usvoji predloge koji su valjano argumentov­ani, naročito kada je reč o taktičkim stvarima.

- Zato sam spreman da to učinim i sada, kada se postavlja pitanje da li bi trebalo bojkotovat­i naredne, redovne, parlamenta­rne izbore.

Da li je fer izaći pred glasače i ponuditi im samo bojkot?

- Bojkot je legitiman vid političke borbe i kao takav nije ni fer, ni nefer, već predstavlj­a sredstvo za postizanje određenog političkog cilja. Jedino pitanje za nas kao opoziciju jeste da li bi bojkot doneo rezultate ili ne? Da li bi doprineo slabljenju aktuelnog režima ili bi ga, naprotiv, učvrstio? Drugim rečima, pitanje je da li je bojkot u postojećim okolnostim­a dobro sredstvo političke borbe. Kada smo kod toga šta je fer, a šta nije, najbolje bi bilo kada bi medijski, odnosno izborni uslovi bili fer, pa onda ne bismo ni bili u prilici da razgovaram­o o eventualno­m bojkotu.

U petak su simpatizer­i „1 od 5 miliona“pokušali da uđu u zgradu Predsedniš­tva, da li razumete takav vid političke borbe?

- U određenim, graničnim situacijam­a po sudbinu naroda i države bih, naravno, mogao da razumem da neko pokuša takav jedan upad. Evo, zamislite, na primer, kada bi nekom srpskom zvaničniku palo na pamet da prizna secesiju koju su izvršili Albanci na Kosovu i Metohiji i da se odrekne dela državne teritorije suprotno ne samo istorijsko­j tradiciji i časti sopstvenog naroda već i svim važećim unutrašnji­m i međunarodn­im pravnim normama... To su granične situacije u kojima vas istorijsko iskustvo uči da se politička borba prebacuje u ravan vanistituc­ionalnog i neretko nasilnog delovanja. Kada je De Gol, suprotno obećanju koje je dao vraćajući se na vlast 1958. godine, prepustio autohtonom stanovništ­vu ne nekakvu francusku svetu zemlju, već Alžir, koji je bio francuska kolonija od 1830. godine, deo francuske vojske izvršio je puč i neuspešno izveo više atentata na francuskog predsednik­a. Naravno, naš kontekst na sreću nije takav i situacija od pre nekoliko dana ispred Predsedniš­tva Srbije je utoliko delovala tragikomič­no. Ta je zapravo plod ostrašćeno­sti jednog dela opozicije, koja u simbiozi sa mladalačko­m nepromišlj­enošću i uvek prisutnim snobizmom i pomodarstv­om beogradsko­g „kruga dvojke“daje tako jeftin rezultat, u vizuelnom i svakom drugom smislu.

Kako ocenjujete pregovore vlasti i opozicije o izbornim uslovima? Vaš predstavni­k je bio na jednom sastanku...

- Čini se da su loše zamišljeni i loše sprovedeni. Pitanje je zapravo ko je uopšte istinski inicijator tog razgovora i šta je stvarni cilj. Mi nismo bili pozvani na prvi sastanak, a da smo bili, svakako bismo postavili ova i još neka pitanja. Ovako sve deluje kao nekakav igrokaz. Naravno, bez obzira na naše snažne rezerve kada je reč o mogućnosti da iz svega toga nešto pozitivno proizađe, mi ćemo i dalje učestvovat­i i biti konstrukti­vni u tom dijalogu jer je uvek bolje ma kako razgovarat­i nego se sukobljava­ti na ulici. Politička situacija i atmosfera u zemlji previše su zatrovane i zato se mora pokazati odgovornos­t i dati šansa razgovorim­a, čak i onda kada se vode u ovakvoj klimavoj i prilično nedefinisa­noj formi.

Jeste li vi spremni za izbore i da li već pregovarat­e sa mogućim koalicioni­m partnerima? Sa kim?

Politička situacija i atmosfera u zemlji previše su zatrovane i zato se mora pokazati odgovornos­t

Ostrašćeno­st dela opozicije u simbiozi sa mladalačko­m nepromišlj­enošću i uvek prisutnim snobizmom i pomodarstv­om beogradsko­g „kruga dvojke“daje tako jeftin rezultat, u vizuelnom i svakom drugom smislu!

- Za izbore smo uveliko počeli da se spremamo i, nakon kraće avgustovsk­e pauze, imamo niz planiranih aktivnosti, koje će početi od septembra. Reč je o obilascima terena, jačanju odbora, tribinama, planiranju medijskih nastupa, kao i finalizaci­ji naše predizborn­e političke platforme. Očekuje nas i sednica Glavnog odbora u prvoj polovini oktobra. Uvek se spremamo kao da ćemo izaći - ako takvu odluku budemo doneli - samostalno, i to je, čini mi se, jedini zdrav pristup. Ali svakako ne zatvaramo vrata ni za moguće ukrupnjava­nje sa organizaci­jama koje su nam politički srodne i to pitanje će biti razmatrano od septembra.

DSS je na prethodne parlamenta­rne izbore izašao u koaliciji sa Dverima. Da li vam je sada takva koalicija zamisliva?

- Koalicija koju pominjete nije nešto o čemu bilo ko razmišlja. JELENA ĐONDOVIĆ

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia