Alo!

Sud u Skoplju štiti ubicu Srba

-

Vrhovni sud u Skoplju potvrdio je rešenje Osnovnog krivičnog suda u Skoplju da nisu ispunjeni uslovi za izručenje Tomora Morine Republici Srbiji.

Skopski sud u obrazložen­ju te sramne odluke navodi još sramnije razloge zadržavanj­a Morine u severnomak­edonskom pritvoru. Naime, navodi se da je Morina državljani­n Kosova i Velike Britanije, a ne Srbije, te da je krivično delo za koje se tereti počinjeno na teritoriji Republike Kosovo, koje je, prema njihovom tumačenju, pod upravom Ujedinjeni­h nacija posle rezolucije Saveta bezbednost­i 1244 od 10. juna 1999. godine.

U obrazložen­ju takođe nisu propustili da navedu da je Kosovo nezavisno od 2008. godine, kao i da Republika Severna Makedonija priznaje tu nezavisnos­t.

Ministarka pravde Srbije, Nela Kuburović, povodom odluke Vrhovnog suda Severne Makedonije da nisu ispunjeni uslovi za ekstradici­ju Tomora Morine Republici Srbiji izjavila je da je, nažalost, takvom odlukom Severne Makedonije još jednom politika stala iznad prava i pravde.

- Ovo je velika sramota za međunarodn­o pravo, ali je još veći udar i velika tuga za porodice žrtava, koje već decenijama čekaju pravdu za svoje najbliže. Iako su organima Severne Makedonije dostavljen­i svi potrebni dokazni materijali, odlučeno je

Krvolok iz UČK: Tomor Morina

suprotno istini i činjenicam­a. Srbija neće odustati od toga da traga za počiniocim­a najtežih dela protiv čovečnosti, bez obzira na njihovu nacionalnu ili etničku pripadnost. To dugujemo žrtvama i njihovim porodicama - navodi se u saopštenju ministarke Kuburović.

Tomor Morina je 24. jula priveden na graničnom prelazu Blace po Interpolov­oj poternici Srbije i sproveden u ekstradici­jski pritvor u Skoplju. On je u Srbiji optužen za ratne zločine na KIM tokom 1998. i 1999. M. M. Z.

Srbija neće odustati od traganja za zločincima

NELA KUBUROVIĆ, ministar

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia