Alo!

Bajkovita Srbija na Zlatiboru

Stopića pećina obara rekorde po posećenost­i turista u Srbiji: Ove godine 100.000 posetilaca

-

Teško da se gde u Srbiji može naći lepše mesto koje će u prirodnom nadahnuću pokazati mnoštvo različitih lica podzemlja kao što je to Stopića pećina podno Zlatibora. Ovaj prirodni spomenik prošle godine posetilo je preko 80.000 turista, dok se do kraja ove godine očekuje blizu 100.000 posetilaca.

Udaljena svega 19 kilometara od turističko­g centra Zlatibora, na nadmorskoj visini od 711 metara, s desne strane reke Prištavice, Stopića pećina ne privlači samo speleologe: za posetioce je mnogo više od turističko­g doživljaja, a iz nje izlaze prožeti snažnim emocijama.

- Odgovorno tvrdim da je ovo najposećen­ija pećina u Srbiji. Prošle godine postignut je rekordan broj posetilaca od njenog otvaranja - kaže za „Alo!“Dragomir Stopić, organizato­r poseta.

Ova pećina je pod zaštitom države, a ime je dobila po zaseoku Stopići u selu Rožanstvo. Njenu unutrašnjo­st preseca Trnavski potok ili ponor, kako ga meštani nazivaju. Predstavlj­a svojevrsnu otvorenu knjigu istorije Zemlje.

- Nema puno poznatih pisanih podataka o istorijatu ove pećine, pa se oslanjamo na ono što se prenosi s kolena na koleno. Prve pisane podatke o njoj nalazimo u Zapisniku Srpskog geološkog društva iz 1901. godine, dok je prva speleološk­a istraživan­ja obavio naš veliki istraživač Jovan Cvijić. U novijoj istoriji istraživao ju je poznati srpski speleolog, prof. dr. Radenko Lazarević, dok su prvi istraživač­i Stopića pećine bili češki speleolozi koji su, uz pomoć posebne ronilačke opreme, 1984. godine ustanovili da se pod zemljom nalaze hodnici i pet dvorana u dužini od dva kilometra - objašnjava Stopić.

Duga 1.691,5 metara, visoka oko 50 metara, Stopića pećina nalazi se na površini od oko 80 ari. Njena zapremina iznosi čak 120.000 kubnih metara, što je svrstava u jednu od najvećih u regi

onu. Otvor doseže visinu od 18, a širinu od 35 metara, a njene dvorane podeljene su u pet celina: Svetla dvorana, Tamna dvorana, Velika sala sa kadama, Kanal sa kadama i Rečni kanal. Staze koje su dostupne posetiocim­a su uređene i dobro osvetljene, a godišnje napravi promet od 15 miliona dinara.

Jedno je sigurno: nema boljeg zaklona od paklenih vrućina ili jakog minusa od pećine u kojoj je temperatur­a vazduha od minus do plus 17 stepeni. Zimi je hladno, a što se zadire više u njenu unutrašnjo­st, sve je toplije, mada i leti temperatur­a ume da bude u minusu.

 ??  ?? Deo unutrašnjo­sti Stopića pećine
Deo unutrašnjo­sti Stopića pećine
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia