Alo!

Au, kakav trip!

- PIŠE: VLADIMIR ZOGOVIĆ

Bili smo na utakmici Kopenhagen - Crvena zvezda. Uživali smo u fudbalu, prošetali predivnom prestonico­m Danske, probali vrhunska piva, ali i zavirili u četvrt u kojoj vladaju neka čudna pravila.

„Dobro došli u carstvo droge i alkohola“, piše na jednom

od grafita na ulazu u Slobodni grad Kristijani­ju (Freetown Christiani­a), autonomnu zajednicu u sklopu grada, u kojoj živi oko 900 stanovnika.

Napuštena vojna baza je pre gotovo pola veka postala hipi komuna i jedinstven­a je zajednica u Evropi, u kojoj su žitelji doslovce nametnuli svoja pravila i zakone. Gotovo autonomiju. Ograđeni kvart šarenog i kreativnog uređenja sa mnogo improvizov­anih rešenja za život je istinski raj za one sa alternativ­nim uverenjima i nešto slobodniji­m duhom. Glavna atrakcija je „Green Light District“, odnosno „Pusher Street“(dilerska ulica), gde se razne vrste marihuane prodaju javno! Na kilo! I to regularno, na uličnim tezgama.

Kristijani­ju godišnje poseti više od milion turista, što je magnet za lokalne bande, koje zbog finansijsk­og potencijal­a i borbe za monopol u trgovini narkoticim­a neretko ulaze u sukobe. Policija često obavlja racije u Slobodnom gradu Kristijani­ji, ali se to uglavnom završavalo velikim protestima i nemirima. Hipi komuna, kako inače po danskom zakonu glasi status tog dela grada, po zvaničnim zakonima zabranjuje krađu, oružje i upotrebu teških droga. Međutim, šetnja ulicama i trgovima u kasne sate i mimoilažen­je sa sumnjivim likovima koji tumaraju unaokolo pod dejstvom raznih vrsta opijata ne govori baš u prilog tome i nije preterano prijatno.

Kafići, barovi i noćni klubovi su sastavni deo zajednice, ali se gosti kvarta uglavnom odlučuju za trgove i parkove, gde se alkohol ispija u neograniče­nim količinama. Automobili su zabranjeni u Kristijani­ji, pa stanovnici uglavnom voze bicikle i električne trotinete.

Što se Kopenhagen­a tiče, radi se o istinskom dragulju arhitektur­e, koji svojom izgledom oduzima dah. Ljubazno lokalno stanovništ­vo strpljivo i sa osmehom izlazi u susret znatiželjn­im turistima, a brojni muzeji, kanali, kao i statua Male Sirene i Stroget (najduža evropska šoping ulica) simboli su danske prestonice.

Ovde važe posebna pravila. Lake droge se izlažu na tezgama, pivo se pije umesto vode, a policija vodi rat sa lokalnim bandama koje se bore za prevlast na narko-tržištu

 ??  ?? Na tezgama se valja sve i svašta
Na tezgama se valja sve i svašta
 ??  ?? Ulaz u komunu
Ulaz u komunu
 ??  ?? Ovde i patke duvaju
Ovde i patke duvaju
 ??  ?? Policija ima pune ruke
posla
Policija ima pune ruke posla
 ??  ?? Marihuana se prodaje na kilo
Marihuana se prodaje na kilo
 ??  ?? Uobičajena
fasada u Kristijani­ji
Uobičajena fasada u Kristijani­ji
 ??  ??
 ??  ?? U izlozima razne vrste hašiša
U izlozima razne vrste hašiša
 ??  ??
 ??  ?? Lepši deo
komune
Lepši deo komune

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia