Alo!

Plačem za mojom Cacom!

Branko Kockica za „Alo!“posle smrti supruge Slobodanke

-

Slobodanka Caca Aleksić, supruga Branka Milićevića Kockice, preminula je juče, a ovu informacij­u saopštilo je Pozorištan­ce „Puž“. Branko jedva izdržava tugu zbog smrti voljene osobe, a kada smo sa njim kontaktira­li, kratko nam je poručio u SMS-U:

- Hvala na pozivu, ali ne mogu da govorim, nemam vremena. Moram da plačem. Cacin Branko - stoji u poruci koju nam je poslao Branko.

Slobodanka Caca Aleksić i Branko Milićević bili su u braku više od pola veka. Upoznali su se u pozorištu. Ona je režirala, a on glumio glavnu ulogu u komadu „Sunčeve pege“. Bilo je to 3. aprila, na njegov rođendan.

- Kažu da se svaki čovek kad-tad spotakne na ludi kamen. U mom slučaju ludi kamen, Caca, postala je moj dragi kamen. Prvi put sam je poljubio na svoj osamnaesti rođendan, na premijeri komada „Sunčeve pege“u zrenjanins­kom pozorištu. I to u toku predstave. Caca nikada svoje režije ne gleda iz sale nego se muva iza scene i viri kroz bočne zavese. I tada se muvala iza scene i virila, a ja sam se kretao po sceni igrajući glavnu ulogu. I tog sudbonosno­g dana, odnosno te sudbonosne večeri, u jednom njenom virenju, a mom muvanju, istrčim van scene i u onom mraku slučajno se sudarimo i namerno poljubimo ispričao je Branko nedavno za jedan nedeljnik.

Slobodanka Aleksić rođena je 1941. godine u Beogradu. Počela je da režira u zrenjanins­kom pozorištu „Toša Jovanović“, a zatim u „Ateljeu 212“, u Narodnom pozorištu, Beogradsko­m dramskom pozorištu. Sa svojim suprugom Brankom Milićeviće­m osnovala je Pozorištan­ce „Puž“, čiji je bila prvi direktor sve do 2005. godine i u kome je radila do smrti. Predstave za decu koje je režirala imale su ogroman uspeh, o kojem svedoče i brojne nagrade.

Vladan Vukosavlje­vić, ministar kulture i informisan­ja, u telegramu saučešća napisao je da je Slobodanka Caca Aleksić bila i ostaće jedan od stubova srpskog dečjeg pozorišta i njegove budućnosti.

- Jedan je od retkih stvaralaca koji je, nakon značajnog uspeha u teatru za odrasle, odlučio da se posveti teatru za decu kao reditelj, pedagog, ali i kao producent. Unela je sasvim nove vetrove u pozorišni život. Generacije mladih zarazila je pravim, iskrenim i njima bliskim pozorišnim jezikom, vodeći računa o estetskim vrednostim­a u evropskom i svetskom teatarskom životu. Bila je večno mlada i po svom energičnom karakteru i po svojoj umetničkoj radoznalos­ti. Ostavila je, zajedno sa svojim Brankom, Beogradu i Srbiji Pozorištan­ce

„Puž“, teatarsku institucij­u vrednu poštovanja, koju je gradila i razvijala do poslednjeg dana svoga života, verujući da je budućnost teatra u njegovoj večitoj mladosti i radoznalos­ti - rekao je ministar Vukosavlje­vić. J. Đ.

Legenda srpskog glumišta očajna i tužna posle gubitka voljene osobe

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia