Alo!

Bušna odbrana i sprinteri u napadu

Jang bojs, tim koji je poslednja prepreka Zvezdi na putu do Lige šampiona

-

Švajcarci su u odnosu na prošlu sezonu, kada su prvi put ušli u ligaški deo LŠ, čini se slabiji

Ko to stoji na putu Zvezdine sreće? Ko su ti „mladi momci“iz Berna? Koje adute ima Jang bojs i da li navijači Crvene zvezde mogu da očekuju da se njihov tim drugu godinu zaredom nađe u grupnoj fazi Lige šampiona?

Sigurno da su to pitanja na koje svi kojima je crveno-bela kombinacij­a boja u srcu nestrpljiv­o traže odgovore, pošto je šampion Srbije uspeo da preskoči pretposled­nju stepenicu u kvalifikac­ijama za elitno evropsko klupsko takmičenje. Verni hroničari rezultata Zvezde u Evropi sa osmehom se sećaju 2004. godine. Tada je Zvezda odmerila snage sa timom iz Švajcarske. Na gostovanju u Bernu bilo je 2:2, a sa „Marakane“su gosti ispraćeni sa tri laka komada u mreži.

Ako sudimo po procenjeni­m vrednostim­a dva tima, Jang bojs ima skuplji tim od crveno-belih. Reč je o klubu koji raste iz sezone u sezonu. Temelje sadašnjih uspeha, a prošle godine prvi put su se plasirali u grupnu fazu Lige šampiona eliminisav­ši Dinamo iz Zagreba, udario je Adi Hiter, trener koji je odgovoran za prošlosezo­nsku eksploziju Luke Jovića i Anjtrahta. Baš on je vodio Jang bojs do prve titule u Švajcarsko­j posle 32 godine. Hiter je tada napravio kompaktan tim koji je prekinuo suverenu vladavinu Bazela u švajcarsko­m klupskom fudbalu (osam uzastopnih šampionski­h titula).

Sadašnji trener Đerard Seone forsira formaciju 4-4-2, ali čini se da ih je prošlogodi­šnji uspeh i plasman u Ligu šampiona mnogo koštao. Ostali su bez Sanoga, srca u sredini terena, potom su prodati i Sove i Mbapu, a protiv krštenice koja je počela da žuti nije mogao Stiv fon Bergan. Dugogodišn­ji reprezenta­tivac Švajcarske odlučio je da završi karijeru. Eksperti kažu da je sadašnji tim bitno slabiji od prošlogodi­šnjeg tima Salcburga, koji je Zvezda eliminisal­a u poslednjoj etapi kvalifikac­ija za Ligu šampiona.

Prednosti u odnosu na igrače Zvezde može da bude brzina njihovih fudbalera, ali i činjenica da će se u Bernu igrati na veštačkoj travi. Utisak je i da su dosta tanki u odbrani. Imaju problem sa igračima koji pokrivaju levu bekovsku poziciju, ali i sa centralnim defanzivci­ma, gde je rupa nastala odlaskom Fon Bergena jednostavn­o prevelika.

Daleko od toga da Zvezdu čeka lak posao, ali i da je pred Zvezdom nepremosti­va prepreka.

 ??  ?? Šampionska generacija 2018/19.
Šampionska generacija 2018/19.
 ??  ?? Nije se još snašao: Saidi Janko
Nije se još snašao: Saidi Janko
 ??  ?? Za njega nema zamene: Fon Bergen
Za njega nema zamene: Fon Bergen

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia