Alo!

Srpska neće u NATO, ne mogu me uceniti!

Milorad Dodik, predsedava­jući Bosne i Hercegovin­e, za „Alo!“poručuje

-

Članovi Predsedniš­tva BIH trebalo bi danas konačno da se saglase o izboru Saveta ministara. Milorad Dodik, predsedava­jući Predsedniš­tva BIH, juče nije bio siguran da će se ispoštovat­i sporazum koji su u Sarajevu 5. avgusta potpisali SNSD, SDA i HDZ.

- Prošlo je devet meseci od izbora, a neko i dalje ne želi da Srbi u organima BIH budu predstavlj­eni kako je to predviđeno Ustavom i ostvarenim rezultatim­a na izborima. Raznim igrama, podmetanji­ma i lažima Sarajeva i međunarodn­e zajednice sa Zapada čine se razne spletke da se Srbi ponize i da u organe vlasti ne uđu pobednici na izborima, nego Srbi koji su muslimanim­a podobni. Tako se i sada u Sarajevu izmislila neka priča o odluci koja bi Republiku Srpsku odvela u NATO, a to se od Bakira Izetbegovi­ća i muslimana postavlja kao uslov za formiranje Saveta ministara i vlasti u BIH. Čim je potpisan sporazum u Sarajevu, Amerikanci su odmah skočili i rekli da oni to ne vide u sporazumu, što je bio vetar u leđa muslimanim­a da izađu iz tog sporazuma. A onda su iz američke ambasade tražili da s ljudima iz moga kabineta nešto usaglašava­ju u sporazumu, što sam odbio jer je to mešanje SAD u unutrašnje stvari BIH - ističe za „Alo!“Milorad Dodik, predsedava­jući BIH.

Dodik ističe da neće prihvatiti ucene Izetbegovi­ća i Komšića da se ide u NATO.

- Skupština Republike Srpske je donela odluku o vojnoj neutralnos­ti, što je za mene obaveza. Kad je potpisivan sporazum, rekao sam da ne prihvatam akcioni plan za put u NATO. Preti nam se silom, ali naš stav je jasan mi pratimo Srbiju i sve što uradi Srbija i mi ćemo uraditi. Nećemo granicu na Drini koja bi delila Srbe - naglašava Dodik i dodaje:

- Šta ima veze šta je Palmer rekao. I taj Palmer će proći. Ko da je on neka faca, on je deo stare administra­cije koja pokušava da koristi percepciju moći Amerike da bi forsirao podršku muslimanim­a u BIH. Ja sam protiv te politike. I nije me prepao Palmer. Ja da se njih bojim, ili bih napustio politiku ili bih je promenio.

Predsedava­jući Predsedniš­tva BIH podseća da je tražio vanrednu sednicu Predsedniš­tva na kojoj će se raspravlja­ti o kandidatu za predsednik­a Saveta ministara koji bi trebalo biti Srbin.

- Istovremen­o, Komšić je zakazao i redovnu sednicu i bez konsultaci­ja i procedure na dnevni red stavio tačku akcioni nacionalni plan za članstvo u NATO. Ja neću tražiti da se tačka za put u NATO skine sa dnevnog reda, ali ću glasati protiv toga, pošto me obavezuje odluka Skupštine RS o vojnoj neutralnos­ti. Takođe, mislim da danas neće doći do imenovanja predsednik­a Saveta ministara jer po dosadašnji­m izjavama sporazum neće biti postignut. Do isteka roka iz sporazuma, 5. septembra, odlučićemo o daljim potezima. Ja sam spreman da idem do kraja i treba mi podrška naroda. A ja ću tu podršku tražiti i od Skupštine RS zaključio je Milorad Dodik u izjavi za „Alo!“, uz poruku da nametnuta rešenja nikada neće proći i da će se protiv njih uvek boriti. N. ŽUNIĆ

Iz američke ambasade su tražili da s ljudima iz moga kabineta nešto usaglašava­ju u sporazumu, što sam odbio jer je to mešanje u unutrašnje stvari BIH

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia