Alo!

Svetinje od gipsa i stiropora

Aleksandar Stajić izrađuje makete srpskih crkava i manastira, želi da živiod svog rada i neće da se seli s Kosova

-

Aleksandar Stajić (26) iz sela Gornje Kusce kod Gnjilana poslednje dve godine izrađuje makete crkava i manastira, nadajući se da da će ovaj njegov hobi prerasti u ozbiljan posao od kojeg će, uz poljoprivr­edu, moći pristojno da živi.

Nije bilo posla ovde na Kosovu, probao sam da radim u Beogradu, ali nisam video sebe u tom svetu, pa sam se vratio u zavičaj, počevši od hobija da zarađujem za život

ALEKSANDAR STAJIĆ

„Sve je počelo slučajno, na odmoru: koristio sam kamenčiće s plaže, malo građevinsk­og materijala, akrilnih boja, dosta utrošenog vremena i prva maketa bila je gotova. Bila je to maketa manastira Gračanica, na koju sam veoma ponosan i koja je po vrlo simbolično­j ceni prodata čoveku iz Niša“, priča Aleksandar.

Sve makete su ručno rađene, unikati su i ne postoje dve iste.

„Makete su svetinje u malom, jer svaki detalj koji postoji na crkvi, prenosim na maketu“, objašnjava Aleksandar i dodaje:

„Makete radim u stiroporu i gipsu, a izrađujem i ikone u drvetu, kao i druge predmete za domaćinstv­o, kao što su stalaže, police, stalci i slično“.

Nedavno sam završio maketu manastira Dečani, a voleo bih da uradim maketu Hilandara, ali pošto nisam bio na Svetoj Gori, teško mi je da radim samo na osnovu fotografij­a“.

Ovaj mladić živi u Gornjem Kuscu sa suprugom Aleksandro­m, rođenom Vranjankom, koja je Vranjanka, roditeljim­a Nebojšom i Slavicom i dedom. Kaže da nije lako živeti na Kosovu, ali ne razmišlja da ode iz svog rodnog sela.

„Ovde se teško dolazi do posla, i to je najveći problem za mlade. Poljoprivr­eda nam je osnovni izvor prihoda, a ja se nadam da će moj hobi prerasti u nešto od čega može da se živi. Imam samo osnovni alat, ali mi je potrebno više, kao i posebna radionica. Tu je cirkular koji mi služi za sečenje materijala, brusilica i bušilica“, priča Aleksandar. SLAĐANA TASIĆ

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia