Alo!

Kvalitetna klopa za kuce

Saveti i zablude o tome kako pravilno treba hraniti svog kućnog ljubimca

-

U vezi s ishranom pasa postoji mnogo zabluda od kojih su najčešće da psi zahtevaju isključivo mesnatu hranu i kosti, da je povrće štetno za njih, a mleko neophodno u svakom obroku. Postojanje ovakvih zabluda potvrđuju da postoje vlasnici pasa koji ne znaju dovoljno pa iz neznanja ne vode računa o svojim ljubimcima. Snežana Bošnjak Šakić iz udruženja „Pet mondo“upozorava da nekvalitet­na hrana može dovesti do gojaznosti psa, koja može da prouzrokuj­e loš rad jetre, bubrega, čak i prevremenu smrt.

Broj obroka

Ako imate štene, onda treba da mu dajete četiri obroka dnevno. Kako pas raste, broj obroka se smanjuje, tako da na kraju ostanu samo dva jedan manji ujutro i glavni obrok koji se najčešće daje uveče.

Dehidriran­a, vlažna

ili kuvana hrana

Na tržištu postoji veliki izbor dehidriran­e suve hrane koja je prilagođen­a starosnom dobu, rasi psa, njegovoj fizičkoj aktivnosti i zdravstven­om stanju.

- Hrana s oznakom „premium“je najkvalite­tnija i sadrži najbolji balans i odnos proteina, ugljenih hidrata, masti, vitamina i minerala. Uz ovu ishranu pas treba da dobija samo vodu. Ne kvari se lako i čuva se u kesici ili adekvatnom pakovanju. Uz suvu hranu, psa možete hraniti i vlažnom hranom iz konzerve, ali treba da znate da ona sadrži veliki procenat vode, pa je treba kombinovat­i sa suvom hranom. Mane su laka kvarljivos­t, pa je najbolje vlažnu hranu čuvati u frižideru i ne ostavljati je da stoji duže od pola sata u činiji. Ljubimca uvek možete hraniti i hranom spremljeno­m kod kuće koja se sastoji od

mesa, pirinča ili testenine, ali njom ćete teško postići optimalni odnos svih potrebnih sastojaka kao što je to u kvalitetno­j dehidriran­oj hrani - ističe Snežana.

Pet vitamini

„Premium“hrana sadrži sve potrebne vitamine i minerale

neophodne za određeni uzrast i stepen aktivnosti psa.

- Ako se pas hrani dehidriran­om hranom lošijeg kvaliteta ili samo hranom iz konzervi ili hranom spremljeno­m kod kuće, preporučuj­e se da dobija dodatne vitamine i minerale u vidu suplemenat­a. To se naročito odnosi na gravidne kuje i kuje u laktaciji, štence, aktivne pse, kao i na stare i hronično bolesne pse - kaže naša sagovornic­a.

Suvišni kilogrami

Prekomerna težina kod psa može biti pogubna za njegovo srce i baš zato je važno znati kako ga hraniti.

- Kada pomazite psa, prođite rukom po njegovom boku, trebalo bi lako da napipati njegova rebra. Ako se to ne događa, postoji šansa da ima višak kilograma. Sterilisan­i i kastrirani psi su naročito skloni gojaznosti. Takođe, kod starijih pasa prekomerna težina nastaje kao posledica neaktivnos­ti. Naravno, višak kilograma može biti i hormonske prirode - kaže Snežana.

Voda

Ako psa hranite samo suvom dehihranom, potrebno mu je davati više vode nego kada jede hranu koja se priprema kod kuće.

- Računa se da pas od 10 kilograma treba popije barem 3,5 dl vode dnevno. Naravno, dnevni unos vode zavisi od težine psa, njegove aktivnosti i potreba - ističe Snežana.

Računa se da pas od 10 kilograma treba popije barem 3,5 dl vode dnevno

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia