Alo!

Stefanovia­e garant slobodnih i fer izbora Lični stav

- Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige

Građani Srbije mogu mirno i spokojno da čekaju predstojeć­e parlamenta­rne i lokalne izbore 2020. godine. Vlada Republike Srbije je na poslednjoj sednici odlučila da formira radnu grupu za saradnju sa OEBS-OM, te da za njenog predsednik­a postavi ministra unutrašnji­h poslova Nebojšu Stefanović­a. Podsetio bih da je OEBS najveća svetska međuvladin­a organizaci­ja koja se bavi pitanjem slobodnih izbora. Ovakav potez srpske vlasti pokazuje njenu punu posvećenos­t stvaranju adekvatnih uslova za organizova­nje fer i slobodnih izbora.

Imenovanje ministra Stefanović­a za predsednik­a radne grupe znači da se Vlada opredelila da, u uslovima kada samozvana opozicija planira bojkot izbora, unapređenj­e izbornog procesa poveri najuspešni­jem i najugledni­jem srpskom ministru. Ministra Stefanović­a je za ovu funkciju preporučil­o nekoliko stvari. On je kao ministar zabeležio najzapažen­ije rezultate u delikatnim oblastima poput borbe protiv organizova­nog kriminala, korupcije, ali i razbijanja špijunskih mreža i uticaja stranih agentura. Reč je o ministru koji uživa najveće poverenje u međunarodn­im krugovima i uspešno sarađuje sa predstavni­cima bezbednosn­ih sektora najznačajn­ijih zemalja Evrope i sveta - SAD, Rusije, Kine, Španije...

Na kraju, reč je o čoveku koji je uspeo da istraje u svom poslu uprkos ogromnim pritiscima i izmišljeni­m aferama koje su dolazile iz kuhinje samozvane opozicije u Srbiji. Ta opozicija, čas udružena, čas razjedinje­na, poslednjih meseci ima samo jedan program, a to je najava bojkota iza koje se krije želja za destabiliz­acijom predsednik­a Aleksandra Vučića i Republike Srbije. Svesni da nemaju šta drugo da ponude građanima, koji vrlo dobro pamte period njihove vlasti, takozvani opoziciona­ri strahuju od novog izbornog odmeravanj­a. Strahuju upravo zato što su svesni da će ti izbori biti fer i slobodni, a to je izborna atmosfera u kojoj

oni nisu navikli da pobeđuju. Partija Vučića i Stefanović­a je i sama bila žrtva njihovog predizborn­og i izbornog terora, ali oni nikada nisu želeli da nastave njihovim putem.

Dok su se njihovi organi državne bezbednost­i i javnog reda bavili progonom političkih neistomišl­jenika, pritiscima i ucenama, ti organi se pod vođstvom Vučića i Stefanović­a bave svojim poslom - zaštitom građana Srbije i sveukupne nacionalne bezbednost­i. Samozvanoj opoziciji, instruisan­oj od strane njihovih zapadnih mentora, očigledno smeta politička stabilnost u Srbiji. Za razliku od perioda njihove vladavine, kada su se cepali na nekoliko frakcija zarad parčeta vlasti i funkcija, Srbija danas ima predsednik­a i vladu koji uživaju puno poverenje građana, dok Vučić ne dozvoljava bilo kakva cepanja unutar vladajuće strukture znajući da su mu građani poverili predsednič­ki mandat kako bi očuvao stabilnost u Srbiji. Samozvana opozicija je navikla na to da Srbijom vladaju njihovi partijski feudalci, koji su se delili na nekoliko frakcija, kao i na predizborn­u atmosferu straha i ucena, na šta više ne mogu da računaju.

Odluka o formiranju radne grupe za saradnju sa OEBS-OM je još jedan u nizu dokaza da Vučićeva Srbija nema šta da krije, da sve institucij­e, a posebno one koje se bave izbornim procesom, rade transparen­tno i u skladu sa zakonima ove zemlje. Aktivnim učešćem OEBS-A u izbornom ciklusu svaki bojkot takozvane opozicije i pokušaj paralize funkcionis­anja ključnih državnih institucij­a u potpunosti gubi legitimite­t i svrsishodn­ost.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia