Alo!

Mastan profit na bukvaru

Za jedan udžbenički komplet u proseku roditelji treba da daju oko 12.000 dinara

-

Roditelji đaka u Srbiji svake godine drže se za glavu kad treba da kupe knjige za školu jer u proseku iz novčanika za samo jedan udžbenički komplet daju oko 12.000 dinara. Iako je otvaranje tržišta udžbenika, koji je do 2003. isključivo bio u rukama državnog „Zavoda za udžbenike“, trebalo da spusti cene, a podigne kvalitet, dogodilo se suprotno. Zato danas imamo situaciju da novac od udžbenika ide na račune stranih izdavačkih kuća, dok je nacionalni izdavač u školama prisutan samo u tragovima.

Vrednovanj­e kvaliteta UDŽBENIKA Iz KOJIH DECA DANAS uče NIKADA NIJE urađeno

Vrednost tržišta udžbenika u Srbiji procenjuje se na oko 50 miliona evra, a najveći deo tog kolača odlazi stranim izdavačima. Tako, recimo, zastupljen­ost stranih izdavača na srpskom tržištu udžbenika za prvi i peti razred iznosi čak 87,4 odsto.

Samo „Klet“zajedno sa firmama „Novi logos“i „Freska“, koje su zajedno deo iste nemačko-slovenačke grupacije, pokriva skoro 50 odsto tržišta udžbenika za osnovne škole.

Do 2003. godine situacija je bila potpuno drugačija. Sve udžbenike u Srbiji štampao je državni izdavač, a onda su prvo putem ogleda, pa kasnije i zakonski, otvorena vrata privatnim izdavačima. Danas, 2019. godine, imamo situaciju da je nacionalni izdavač zamenjen privatnim i da udeo „Zavoda“na tržištu udžbenika iznosi svega nekoliko procenata.

Iako je ideja bila da uvođenjem većeg broja učesnika na tržištu dođe do obaranja cene udžbenika, ali i podizanja kvaliteta sadržaja, cene su danas paprene, a vrednovanj­e kvaliteta udžbenika iz kojih deca danas uče nikada nije urađeno.

Ono što predstavlj­a veliki problem mnogim roditeljim­a jeste i to što deca više ne mogu ni da nasleđuju udžbenike jer izdavači maltene svake godine prave zanemarlji­ve, kozmetičke izmene, pa nastavnici teraju roditelje da kupuju nove knjige zbog izmenjene jedne ili dve rečenice.

- To što primat imaju privatni izdavači znači da su se veoma dobro organizova­li

DECA ne mogu ni DA nasleđuju UDŽBENIKE JER IZDAVAČI maltene SVAKE GODINE prave zanemarlji­ve, Kozmetičke Izmene, pa nastavnici teraju RODITELJE DA Kupuju nove KNJIGE zbog IZMENJENE JEDNE ILI DVE REČENICE

prema školama i da skrivenom korupcijom uspevaju da zauzmu dominantan položaj na tržištu prodaje udžbenika u Srbiji. Podsetiću vas da smo pre nekoliko godina imali slučaj da je sin načelnika Republičke prosvetne inspekcije radio s prodajom udžbenika, tako da je to nekada bilo sistemski podržano kako bi se privatnici uključili u preprodaju udžbenika zbog čega je „Zavod“uspeo da maltene propadne i da nema nikakav uticaj na prodaju udžbenika u Srbiji, što je opasno - smatra Mario Spasić iz Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije „Transparen­tnost“.

On ističe da bi u Srbiji trebalo da postoje jedni udžbenici za jednu oblast.

- Ministar Mladen Šarčević već je govorio o jednom udžbeniku za jednu oblast. Nema potrebe imati na stotine, ipak se radi o znanju kao nacionalno­m resursu Republike Srbije - navodi Spasić. E. A.

 ??  ??
 ??  ?? MARIO SPASIĆ
MARIO SPASIĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia