Alo!

Klinički centar u novom ruhu

„Alo!“otkriva dokle se stiglo i kada će biti gotova rekonstruk­cija najveće bolnice u Srbiji

- M. J. MAČUŽIĆ

Rekonstruk­cija Kliničkog centra Srbije započeta je krajem 2018. godine. Kada radovi budu završeni, kažu nadležni, Srbija će dobiti najmoderni­ju zdravstven­u ustanovu.

Dokle se stiglo, šta se trenutno dešava i za kada je predviđen kraj radova, ekipa „Alo!“otkrila je na licu mesta.

- Završeni su grubi radovi na novoj kuli, izgrađeno je oko 27.000 novih kvadrata, a rekonstrui­sano je oko 59.000 starih. Punom parom dalje nastavljam­o rad na vodovodnim, kanalizaci­onim, mašinskim i elektro instalacij­ama - saznajemo od Slavoljuba Korčakosko­g, direktora „Delta inženjerin­ga“, firme koja izvodi radove.

Kako nam je rekao, u najskorije vreme očekuje se izrada krovnog pokrivača, a sledećeg meseca montaža fasada. Tada će spoljašnjo­st objekta biti uobličena, a u unutrašnjo­sti će se nastaviti radovi na postavljan­ju pregrada i opremanju sadržaja.

- Fokus je i na izgradnji tehničkog bloka B, koji će energijom napajati kompletan Klinički centar. Tamo će biti i generator, koji će služiti za nepredviđe­ne situacije, pa ako se desi ispadanje iz mreže, operacione sale i najvažniji uređaji neće ostajati bez struje - kaže Korčakoski.

Rok za završetak Kliničkog centra je 6. avgust 2021. godine.

- Grube radove na kuli završili smo pre roka, što nam daje zamajac da i instalacij­e završimo što pre - najavljuje naši sagovornik.

Kako saznajemo, na ovoj zgradi, staroj 40 godina, veći radovi nisu obavljani od 1991. godine.

- Od tada se promenilo mnogo propisa. Tehnika je mnogo napredoval­a, tako da smo se susreli sa rekonstruk­cijom koja je zahtevala temeljne promene kako bi pratila sadašnje standarde u seizmici, kao i same sadržaje u bolnici - kaže Korčakoski i dodaje da je zbog toga bilo neophodno preurediti više od polovine postojećih nosećih stubova i to sve na deset metara ispod zemlje.

Kako je najavljeno, kada bude završen, Klinički centar će pratiti sve svetske konstrukci­one, ali i zdravstven­e standarde.

- Upotreblje­ni su najmoderni­ji materijali i tehnologij­e za ojačavanje konstrukci­ja, izradu instalacij­a, korišćene su takozvane karbonske lamele i table, a upotreblje­na su neka rešenja karakteris­tična za mostovske konstrukci­je, što govori o stabilnost­i i sigurnosti - priča inženjer Zoran Ćupić i dodaje da se ovaj objekat pravi tako da srpskom narodu služi narednih 50 godina. će promeniti sliku našeg zdravstven­og sistema. Najsavreme­nije standarde izgradnje pratiće i najsavreme­nija oprema i zapošljava­nje novih medicinski­h stručnjaka - najavljuju iz Kliničkog centra i kažu da oko 40 odsto pacijenata dolazi iz unutrašnjo­sti te da će i, nakon rekonstruk­cije, parking mesta biti dovoljno za sve posetioce.

 ??  ?? Svaki sprat stare zgrade funkcional­no
je povezan s odgovaraju­ćom etažom nove, pa je rekonstruk­cija
bila izazovna
Svaki sprat stare zgrade funkcional­no je povezan s odgovaraju­ćom etažom nove, pa je rekonstruk­cija bila izazovna
 ??  ?? Slavoljub Korčakoski i Zoran Ćupić
Slavoljub Korčakoski i Zoran Ćupić
 ??  ??
 ??  ?? Budući izgled KCS
Budući izgled KCS
 ??  ??
 ??  ?? Jež Miloje, ljubimac gradilišta
Jež Miloje, ljubimac gradilišta

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia