Alo!

Život posvetio reci

Čovek koji krstari Drinom i zna svaki metar njenog kanjona

-

Željko Mirković, kapetan broda „Lotika“koji krstari Drinom od Perućca do Višegrada, život je posvetio Drini i zna svaki metar kanjona. A ko jednom tuda prođe, doživeće jedan drugačiji svet. Smaragdnoz­elena boja reke i litice koje na pojedinim mestima dostižu visinu i do 1.000 metara deluju kao svet iz bajke.

- Od Perućca do Višegrada putovanje traje skoro četiri sata, dužina plovnog puta je 54 kilometra. Perućačko jezero je čitavom dužinom plovno. Dubina se kreće od dva do 50 metara, a dužina samog kanjona je oko 20 kilometara - kaže kapetan Željko.

„Lotika“je brodić na dva nivoa koji prima oko 50 putnika. Na tzv. spratu ima nekoliko stolova i stolica, pa lepo vreme, pirkanje vetra dok se brod polako kreće i lepota prirode daju jedinstven užitak.

- Lepše je kada se polako vozimo, da putnici uživaju u svakom momentu, naročito kada je lepo vreme. Tada ništa ne može da pokvari ovaj doživljaj kanjona i Drine - objašnjava Željko, koji je iz Višegrada i ceo život je vezao za Drinu.

- Od detinjstva sam vozio kajak, pa kako sam rastao, tako je rasla i veličina čamaca. Vozio sam sve veće i veće čamce, pa jedrilice i, evo, poslednjih deset godina vozim ove turističke brodove. Volim Drinu. Drina se nekada zvala Zelenika zbog boje. U nekim zapisima iz turskog doba piše da joj je tada ime promenjeno u Drinu. Mislim da je prirodnije da se zove Zelenika, baš zbog ove boje smaragda - kaže Željko.

Dok „Lotika“polako plovi, na palubi broda čuje se muzika i pesma.

- Na ovom brodu uvek se nešto dešava. Uglavnom dolaze organizova­ne grupe, mada ima dosta i drugih turista. Može da se organizuje vožnja sa hranom, muzikom, pićem, konobarima, a može i samo vožnja. Svaka kombinacij­a je moguća. Ovde je uvek veselo. Bilo je dosta proslava nekih rođendana, veridbi, momačkih večeri, venčanja, organizova­ne su razne žurke, pa čak i noćne vožnje - kaže s osmehom kapetan broda.

Prolaskom kroz najuži deo kanjona, gde se vidi samo delić neba, Drina se polako širi i stiže se do mesta gde su nju uliva Žepa.

- Tu je nekada postajao most, setite se „Mosta na Žepi“Ive Andrića. Kada je pravljeno jezero Perućac, taj most je trebalo da bude potopljen. Međutim, rasklopili su most, obeležili svaki kamen i premestili ga četiri kilometra uzvodno uz reku Žepu. Našli su dve prigodne stene, pa ga ponovo sklopili - kaže Željko.

„Lotika“pristaje u pristaništ­e kod Andrićgrad­a, a preko puta je čuvena ćuprija. ZVEZDANA GLIGORIJEV­IĆ

Mislim da je bolje da se Drina ponovo zove Zelenika, kao nekada, zbog smaragdne boje

ŽELJKO MIRKOVIĆ, kapetan

 ??  ??
 ??  ?? Žurka na brodiću nasred Drine
Žurka na brodiću nasred Drine
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia