Alo!

Fensi, ali udobne patikice!

Saveti za brzu i jednostavn­u kupovinu obuće za vaše mališane

-

Šoping sa decom uvek je pravi izazov, pogotovo kada se radi o obući. Osim što deca rastu i razvijaju se strahovito­m brzinom, teško da će u kupovini biti objektivna i odabrati patike koje su im najudobnij­e umesto onih koje im se najviše sviđaju. Na roditeljim­a je da pronađu savršenu obuću za svog mališana, a da biste to što efikasnije odradili, izdvojili smo nekoliko korisnih saveta, kojih treba da se pridržavat­e.

Velièina

Vrlo je bitno da pre kupovine izmerite oba stopala vašeg deteta, jer je često jedno veće. Obuća se potom kupuje da odgovara većem stopalu. U proseku, deci do treće godine stopalo naraste za oko pola veličine svaka dva do tri meseca. Deci od treće do šeste godine stopalo se poveća za pola veličine svakih četiri do šest meseci, a tek nakon šeste godine rast se usporava za oko jednu veličinu godišnje. Znaćete da ste uzeli odgovaraju­ći broj ako možete da stavite mali prst između zadnjeg dela stopala i cipele, te ako je detetov najveći nožni prst udaljen od vrha cipele za širinu njegovog palca.

Vreme

Pametno je odvesti dete u kupovinu poslepodne ili predveče jer tokom dana stopala nateknu. Nova obuća kupljena ujutro do večeri može postati tesna.

Uložak

Gledajte da obuća koju kupujete deci obavezno poseduje uložak. Elastičnos­t uloška omogućava slobodnu igru stopala, što je prednost za pravilan razvoj muskulatur­e.

Opuštanje cipela

Česta greška koju prave i odrasli jeste kupovina obuće u očekivanju da će se razgaziti i nakon toga postati udobna. Nebitno da li kupujete detetu patike, kožne cipele ili nešto treće, one odmah moraju biti udobne kada se obuju. Ako na jednom delu žuljaju, nemojte ih kupiti očekujući da će se razgaziti i tako raširiti problem u nekom narednom periodu, pošto se to u velikom broju slučaja neće desiti.

Pertle ili èièak

Obuća na čičak dobar je izbor za mlađu decu, ali školarcima će dobro doći obuća na pertlanje. Ono na šta treba da pripazite jeste dužina pertli i koliko dugo drže jer sigurno ne želite da se vaše dete spotiče o predugačke pertle.

Znaćete da ste uzeli odgovaraju­ći broj ako možete da stavite mali prst između zadnjeg dela stopala i cipele, te ako je detetov najveći nožni prst udaljen od vrha cipele za širinu njegovog palca

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia